Republikeinen Senaat Willen Uitstel Proces Impeachment Trump

Door : | 0 Reacties | Op : 22-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

!

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat willen het impeachmentproces tegen oud-president Donald Trump uitstellen tot midden februari. Dat heeft Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, donderdag gezegd. Dat uitstel geeft de verschillende partijen genoeg tijd om de zaak voor te bereiden, aldus McConnell. Hij gaf ook aan dat hij die manier van werken heeft voorgesteld aan Chuck Schumer, die de Democratische fractie in de Senaat leidt.

De twee partijen zullen het eens moeten worden over de agenda. McConnell stelt nu voor dat Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, formeel pas op 28 januari de aanklacht naar de Senaat stuurt. Dan hebben de beide partijen twee weken de tijd, tot 13 februari, om hun eigen documenten voor te leggen, meent de Republikein. Daarna kan het proces dan echt beginnen.

Donderdag bleek dat de aanklacht nog op het bureau van Pelosi ligt. De Democraten willen dat de Senaat eerst de benoeming van alle ministers van de nieuwe president Joe Biden goedkeurt.

Met de impeachment hopen de Democraten te bereiken dat Trump zich in de toekomst niet langer verkiesbaar kan stellen.

Vorige week nog heeft het Huis van Afgevaardigden Trump voor de tweede keer in staat van beschuldiging gesteld. De oud-president is in een door de Democraten ingediend artikel beschuldigd van het ‘aanzetten tot opstand’. Het handelt onder meer over de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers na een vlammende toespraak en Trumps herhaalde, ongegronde bewering dat er bij de presidentsverkiezingen op grote schaal gefraudeerd is en dat hij de winnaar is.

https://www.ad.nl/buitenland/republikeinen-senaat-willen-uitstel-proces-impeachment-trump

Lees ook:

‘Afzettingsproces Trump Start Volgende Week’

'Afzettingsproces Trump start volgende week'
‘Afzettingsproces Trump start volgende week’

De Amerikaanse Senaat krijgt volgens leider van de grootste fractie, de Democraat Chuck Schumer, maandag het verzoek van het Huis van Afgevaardigden om Donald Trump af te zetten. Als het verzoek tot impeachment is binnengekomen betekent dit de formele start van de procedure.

Trump is de eerste Amerikaanse president ooit tegen wie een tweede afzettingsproces zal worden gevoerd. Het proces tegen de inmiddels vertrokken president is niet alleen symbolisch, het kan er ook voor zorgen dat hij niet nog een keer een gooi naar het presidentschap kan doen.

Een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden stemde eerder deze maand dat Trump, vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers, onderwerp van een impeachment moet worden. Dat betekent dat een politieke rechtszaak in de Senaat volgt.

Hoewel maandag de formele start van het proces zou markeren, is de verdere planning van de impeachmentprocedure nog onduidelijk. Republikeins senator Mitch McConnell vroeg eerder om uitstel van het sturen van het verzoek, zodat de verdediging van Trump meer tijd had op zich voor te bereiden. Hier lijkt het Huis van Afgevaardigden geen gehoor aan te geven.

https://www.nu.nl/buitenland/6106148/afzettingsproces-trump-start-volgende-week

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: