Ruim 2700 Migranten Aangekomen In Spaanse Enclave In Marokko Video

Door : | 0 Reacties | Op : 17-05-2021 | Categorie : SoSo Blog

Met update: video “orde handhaven” “humanitair”

Ruim 2700 migranten zijn maandag aangekomen in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko. Dat is een recordaantal op een dag.

De massale migratieoperatie startte in de nacht van zondag op maandag. Zeker 700 daarvan is minderjarig. Volgens de Spaanse pers gaat het in sommige gevallen om complete gezinnen.

De mensen zijn lopend tijdens eb of zwemmend naar Ceuta gekomen. Het Rode Kruis geeft alle mensen een medische check, waarna ze naar een opvangcentrum worden gebracht.

Het is de tweede massale migratiepoging in minder dan een maand tijd. Eind april hebben zo’n 100 jongeren een soortelijke migratieoperatie uitgevoerd vanuit het Noord-Marokkaanse Fnideq.

Ceuta en Melilla zijn de enige twee landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie en daarom populaire plekken voor migranten die naar Europa willen. Tot 15 mei kwamen 475 vluchtelingen naar Ceuta.

Op beelden was te zien dat tientallen Marokkanen in de rij stonden op het Marokkaanse strand om op een koude en regenachtige dag naar Ceuta te zwemmen. Tegelijkertijd werd ook het grenshek rondom de Spaanse enclave bestormd.

Aan de Spaanse zijde van de grens werden de jongeren opgevangen door het Rode Kruis. Een groot aantal werd gearresteerd door de Spaanse Guardia Civil en enkele dagen later uitgezet naar Marokko. In de dagen daarna heeft de Marokkaanse politie meerdere migratiepogingen verijdeld.

Het nieuws leidde destijds tot veel ophef in Marokko. Het was echter niet de eerste keer dat jongeren massaal naar Ceuta proberen te zwemmen. Sinds de zomer hebben honderden jonge mannen verschillende pogingen ondernomen, waarvan de meeste erin slaagden Ceuta te bereiken. Daarna hadden de autoriteiten de stranden bij Ceuta afgezet met extra obstakels. Ook werd extra personeel ingezet om de stranden te bewaken.

De nieuwe migratiepogingen lijken het gevolg te zijn van versoepelde controles aan Marokkaanse zijde van de grens. Rabat en Madrid staan op gespannen voet met elkaar sinds de recente Spaanse verwelkoming van de Polisario-president Brahim Ghali.

De separatistenleider werd in april door de Spaanse autoriteiten verwelkomd voor behandeling aan een medische aandoening. Hij wordt echter door Spanje gezocht voor mensenrechtenschendingen in de Sahara.

Update:

Drieduizend Migranten Weten Spaanse Enclave Ceuta Te Bereiken

Bijna drieduizend Marokkanen zijn erin geslaagd om de Spaanse enclave Ceuta op de Noord-Afrikaanse kust te bereiken.

Een woordvoerder van de Spaanse regering zei dat complete families zwemmend of met een opblaasboot de golfbreker wisten te passeren die op de grens tussen Ceuta en de Marokkaanse plaats Fnideq ligt. Hij sprak nog van duizend Marokkanen, maar dat bleken er later veel meer te zijn.

De Marokkaanse politie greep niet in. Op video’s op sociale media is te zien dat de migranten het strand aan de Spaanse kant op rennen.

Correspondent Rop Zoutberg zegt dat er zo’n 700 minderjarigen onder de migranten zijn. Het vermoeden is dat deze migranten uit Fnideq komen en dat er meer zullen volgen.

“Fnideq was een levendige stad met 78.000 inwoners. De gemeente leefde van de handel met Ceuta, maar kwam in maart vorig jaar tot stilstand door de coronacrisis. Restaurants, winkels en bedrijven moesten sluiten.”

Rop Zoutberg@zoutberg Dit wordt een groot probleem. Aantal Marokkanen ineens opgehoopt in Spaanse enclave gaat richting 3000, meldt @abc_es. https://t.co/fqvydkgxqm

Spanje heeft in verband met de komst contact opgenomen met Marokko. Het is nog onduidelijk of de migranten worden teruggestuurd.

Spanje stuurt 200 extra agenten naar Ceuta om de orde te handhaven. Daar zitten oproerpolitie en grensbewakers bij.

In april zwommen meer dan honderd Marokkanen naar Ceuta. De meesten werden binnen twee dagen teruggestuurd. Migranten die over de hekken van de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla klimmen, hebben in Spanje geen recht op asiel. Alleen minderjarigen die zonder begeleider naar Spanje zijn gekomen, mogen blijven.

Diplomatiek conflict

Spaanse media schrijven dat Marokko en Spanje een conflict hebben. De Marokkaanse geheime dienst ontdekte in april dat de secretaris-generaal van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in een ziekenhuis in Noord-Spanje lag. Marokko zou Spanje hebben gewaarschuwd dat dit consequenties zou hebben.

Polisario streeft naar onafhankelijkheid van Westelijke Sahara, een woestijnachtig gebied ten zuiden van Marokko. Marokko bestuurt het grootste deel van het gebied, Polisario een aantal dunbevolkte gebieden. VN-waarnemers controleren vanuit een bufferzone op de naleving van de wapenstilstand.

Ongekend

In Ceuta is een opvangloods waar 200 mensen terechtkunnen, maar niet 3000. Spaanse media melden dat er groepjes Marokkanen door de stad zwerven die ook niet weten waar ze nu naartoe moeten.

“Dit is een ongekende diplomatiek crisis”, zegt Zoutberg. “Als Marokko echt besloten heeft om niemand nog tegen te houden, is de situatie onhoudbaar.”

https://nos.nl/artikel/2381177-drieduizend-migranten-weten-spaanse-enclave-ceuta-te-bereiken

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: