Rutte, Asscher, Wiebes En Weekers Medeverantwoordelijk Voor Toeslagenaffaire

Door : | 0 Reacties | Op : 17-12-2020 | Categorie : SoSo Blog

(Met update)

Zie vooraf:

http://www.sosokitchen.nl/etnisch-profileren

Premier Mark Rutte en voormalige bewindspersonen in het vorige kabinet Lodewijk Asscher, Eric Wiebes en Frans Weekers zijn medeverantwoordelijk voor de keiharde fraudeaanpak die geleid heeft tot de dramatische kinderopvangtoeslagenaffaire. De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag schrijft donderdag in het eindrapport Ongekend Onrecht dat de vier mannen als deelnemer aan de Ministeriële Commissie Aanpak Fraude “een harde aanpak van fraude mede geïnitieerd” hebben.

Het gaat om een in 2013 opgerichte fraudebestrijdingscommissie onder leiding van premier Rutte.

Toenmalig staatssecretaris Weekers (VVD) tuigde de harde aanpak op, Asscher (PvdA) keurde de op kinderopvangtoeslag gerichte intensievere fraudebestrijding als minister van Sociale Zaken goed.

Weekers’ opvolger Wiebes (VVD) was vanaf augustus 2017 op de hoogte van misstanden bij de fraudejacht, maar het duurde tot juni 2019 voordat staatssecretaris Menno Snel duidelijk werd wat de omvang en impact van de uit de hand gelopen fraudejacht was.

“Tot dan toe hadden hier besproken bewindslieden signalen die zij kregen veelal gekoppeld aan incidentele zaken; dat de problemen veel breder speelden, was voor hen een blinde vlek.”

Commissievoorzitter Chris van Dam (CDA) zei bij de presentatie van het rapport dat bewindspersonen en ambtenaren op meerdere momenten hadden kúnnen en hadden móéten ingrijpen.

De commissie constateert in het rapport dat de grondbeginselen van de rechtsstaat bij de spijkerharde fraudeaanpak met voeten zijn getreden.

Rutte, Asscher, Wiebes en Weekers medeverantwoordelijk voor toeslagenaffaire
Rutte, Asscher, Wiebes en Weekers medeverantwoordelijk voor toeslagenaffaire
Commissie: 'Kinderopvangtoeslag is uitgevoerd als massaproces'

Commissie: ‘Kinderopvangtoeslag is uitgevoerd als massaproces’

Commissie oordeelt hard over tekortschieten alle staatsmachten

Het kabinet, het parlement en zelfs de rechterlijke macht hebben een rol gehad in het onrecht dat tienduizenden onschuldige ouders is aangedaan. Dat zijn de belangrijkste constateringen van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, die donderdag het eindrapport Ongekend Onrecht presenteert.

“De commissie is gedurende haar werkzaamheden eerst met verbazing en uiteindelijk met diepe verontwaardiging tot dit besef gekomen”, schrijft de commissie. “Zij doet een dringend beroep op alle betrokken staatsmachten om bij zichzelf te rade te gaan hoe in de toekomst herhaling kan worden voorkomen en hoe het ontstane onrecht alsnog kan worden rechtgezet.”

Volgens de commissie heeft “de politieke behoefte” om het toeslagenproces efficiënt in te richten en de politieke en maatschappelijk wens om fraude te voorkomen tot spijkerharde wetgeving geleid, waarbij onvoldoende ruimte was om rekening te houden met individuele situaties.

Ook rechterlijke macht heeft drama niet kunnen voorkomen

De aanpak van de Belastingdienst waardoor hele groepen ouders zonder individuele toets werden aangemerkt als fraudeur – de zogenoemde “alles-of-nietsaanpak” heeft volgens de commissie “grove inbreuk gemaakt op het rechtstatelijke principe dat optimaal recht gedaan moet worden aan individuele situaties”. Ook het ministerie van Sociale Zaken heeft fouten gemaakt. De manier waarop dit ministerie zijn verantwoordelijkheid heeft ingevuld, is volgens de commissie “ver onder maat”.

De commissie constateert ook dat de rechterlijke macht niet in staat is gebleken het onrecht een halt toe te roepen. Volgens de commissie heeft de bestuursrechtspraak jarenlang een “wezenlijke bijdrage geleverd” aan het in stand houden van de spijkerharde fraudejacht.

Een oververhit politiek klimaat, waardoor een kleine vergissing in de aanvraag van de toeslag gezien werd als fraude, de keiharde aanpak van de Belastingdienst en de afwezigheid van het ministerie van Sociale Zaken bij signalen van de negatieve effecten van de disproportioneel harde aanpak leidden volgens de commissie tot een “optelsom van onvermogen”, waardoor de getroffen ouders jarenlang geen schijn van kans hebben gehad om hun gelijk te halen.

https://www.nu.nl/algemeen/6097304/rutte-asscher-wiebes-en-weekers-medeverantwoordelijk-voor-toeslagenaffaire

Update:

Toeslagenaffaire Schokt Politiek, Maar Ouders Wachten Nog Altijd Op Geld

De bevindingen van de ondervragingscommissie die onderzoek deed naar de kinderopvangtoeslagenaffaire schokken heel politiek Den Haag. Het kabinet gaat zich volgende week beraden op wat nu de beste reactie is. Duizenden gedupeerde ouders wachten nog steeds op compensatie.

Toeslagenaffaire schokt politiek, maar ouders wachten nog altijd op geld
Toeslagenaffaire schokt politiek, maar ouders wachten nog altijd op geld

Premier Mark Rutte had het donderdag over “een heel heftig rapport, ook voor de ouders en voor het hele systeem”. “Je ziet inderdaad dat de rechtsstaat burgers niet heeft beschermd, maar juist grote schade heeft toegebracht”, aldus de premier.

Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) laat het onderzoek zien “dat het meer dan verschrikkelijk is wat er met de ouders is gebeurd”. “Levens zijn geruïneerd en het vertrouwen in de politiek is geschaad.”

Het donderdag gepubliceerde rapport Ongekend Onrecht laat zien dat het kabinet, de Tweede Kamer, de Belastingdienst én de rechtspraak de belangen van burgers hebben verkwanseld. Duizenden ouders die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd, werden door de fiscus onterecht als fraudeurs bestempeld of werden keihard aangepakt als er een kleine fout werd gemaakt.

Er werden grote sommen geld teruggevorderd, waardoor gezinnen in grote financiële problemen kwamen. De levens van gezinnen werden totaal ontwricht.

De commissieleden leggen feilloos bloot dat signalen – die waren er genoeg – niet zijn opgepikt door de politiek.

Veel frustratie over trage compensatie

De bevindingen volgen twee dagen na een tumultueus debat dat Van Huffelen met de Tweede Kamer had over de compensatie voor de gedupeerden. Dat proces verloopt moeizaam en liep al vertraging op, tot grote frustratie van Kamerleden.

“In dit tempo moet de staatssecretaris ouder dan honderd jaar worden om alle gezinnen te compenseren”, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Er gaan stemmen op om minder fijnmazig te kijken, zodat ouders sneller gecompenseerd worden.

De Belastingdienst heeft een team van zo’n vijfhonderd mensen opgetuigd dat zich bezighoudt met de terugbetaling. Er moet per geval worden bekeken op hoeveel compensatie iemand recht heeft. “Het is ingewikkeld en complex”, zei Van Huffelen donderdag meerdere keren. “Gewoon iedereen uitbetalen klinkt heel makkelijk, maar de schade is ongelooflijk verschillend.”

Aan alle gedupeerden hetzelfde bedrag overmaken, zou volgens de bewindsvrouw dan ook “heel veel mensen heel veel onrecht aandoen”.

Het kabinet heeft ervoor gekozen om mensen in acute problemen en schrijnende situaties te helpen, zodat zij voor de Kerst hun geld ontvangen – dat zijn er voor dit jaar 430.

Daarna is de verwachting dat in het eerste kwartaal van volgend jaar 1.500 mensen worden geholpen en in het tweede kwartaal 3.500. Mogelijk komen ruim twintigduizend gedupeerden voor compensatie in aanmerking. Het kabinet heeft in totaal ongeveer een half miljard euro uitgetrokken voor de compensatieoperatie.

SP’er Leijten: ‘Het lek is nog steeds niet boven’

De compensatie moet wat Omtzigt betreft nu prioriteit hebben, voordat het kabinet zich buigt over de eigen politieke consequenties. “Morgen (vrijdag, red.) dient het kabinet eerst en vooral te praten over hoe de ouders snel en volledig recht gedaan kan worden”, laat hij via Twitter weten.

Daar wordt Kamerbreed zo over gedacht. “De overheid heeft de levens van mensen kapotgemaakt. Duizenden mensen moeten nu zo snel mogelijk worden gecompenseerd”, laat GroenLinks-leider Jesse Klaver weten.

VVD’er Helma Lodders: “Dit leed kunnen we niet meer terugdraaien. We kunnen het wel verzachten. De compensatie moet nu voortvarend gebeuren.”

In de Kamer waren het Omtzigt en SP’er Renske Leijten die de kar steeds trokken in het dossier. Leijten, een van de acht Kamerleden die lid waren van de ondervragingscommissie, wil het liefst dat er een nog zwaarder parlementair instrument wordt gebruikt om de toeslagenaffaire te onderzoeken: de parlementaire enquête. Daarmee worden ook conclusies getrokken; dat is nu niet het geval.

Sowieso is het laatste woord hier nog niet over gezegd. “Het lek is nog steeds niet boven”, zei Leijten tegen Trouw.

https://www.nu.nl/politiek/6097390/toeslagenaffaire-schokt-politiek-maar-ouders-wachten-nog-altijd-op-geld

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: