Tienduizenden Restaurants In Italië Open Ondanks Verbod, Politie Deelt Boetes Uit

Door : | 0 Reacties | Op : 16-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

Als ik deze plaatjes zo zie denk ik van just be ready voor een lekker diner! 😅

VIDEO Enkele tienduizenden restauranthouders in heel Italië zijn ondanks de coronamaatregelen de hele avond opengebleven. Onder het motto IoApro1501 (Ik open 15 01) protesteren de horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf, in heel Italië mag de horeca maximaal tot 18.00 uur ’s avonds open zijn. De politie heeft in verschillende steden boetes uitgedeeld.

Volgens de organisatie is het protest tegen de rigide coronamaatregelen van de Italiaanse regering een succes. Zo rond de 50.000 restaurants en bars in het hele land hebben, ondanks het verbod, vandaag gasten ontvangen voor lunch én diner.

Zo had restaurant Le Sablon in Padova, bij Venetië, een tiental gasten voor de lunch, terwijl de regio Veneto oranje gebied is en er alleen mag worden afgehaald. Prompt stond de politie op de stoep met een proces-verbaal. „Die boete is geen verrassing”, zegt eigenaar Luca Scandaletti tegen de lokale televisie. „Volgens mij heb ik niks fout gedaan, ik verspreid het virus niet. Ik heb me aan alle regels gehouden.”

Lees door onder de foto.

Klanten in een restaurant in Milaan.
Klanten in een restaurant in Milaan. © REUTERS

Sinds maart dicht

Initiatiefnemer Marco Guidi in zijn restaurant in Pesaro
Initiatiefnemer Marco Guidi in zijn restaurant in Pesaro © Eigen foto

Het protest is geboren uit noodzaak. De horeca is in Italië, samen met het toerisme, het hardst geraakt door de coronamaatregelen van de regering Conte. De meeste restaurants, bars en discotheken zijn vanaf maart grotendeels dicht, alleen tijdens het zomerseizoen kon er omzet worden gedraaid. „We zijn moe”, zegt Melissa Delfanti, eigenaresse van de Roll Bar in het Noord-Italiaanse stadje Piacenza. „Zonder overheidssteun kunnen we niet overleven.” Ook Delfanti kreeg bezoek van de politie, maar na een korte controle zijn ze, zonder een boete uit te delen, weer vertrokken. „Volgens mij snappen ze de situatie waar we in zitten.”

Ook één van de initiatiefnemers, Marco Guidi, werd vanavond op weg naar zijn restaurant staande gehouden door de politie, maar kon zich na een kort praatje met de agenten voorbereiden op zijn gasten.

De vraag is of deze burgerlijke ongehoorzaamheid het begin is van een groter protest of dat het bij dit weekend blijft.

Klanten toasten vrijdagavond in een restaurant in Milaan.
Klanten toasten vrijdagavond in een restaurant in Milaan. © AP

https://www.ed.nl/dossier-coronavirus/tienduizenden-restaurants-in-italie-open-ondanks-verbod-politie-deelt-boetes-uit

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: