Utrechts Advocatenkantoor Beschoten, Politie Doet Onderzoek

Door : | 0 Reacties | Op : 14-12-2020 | Categorie : SoSo Blog

(Met update)

Wat een zet op klaarlichte dag in het centrum van Utrecht! Een advocatenkantoor beschieten..gekke tijden!

Een advocatenkantoor in Utrecht is vanmiddag beschoten, waarna de politie een groot onderzoek is begonnen. Het gaat om het kantoor van de strafpleiters Louis de Leon en Yassine Bouchikhi, die allebei optreden in grote en gevoelige strafzaken rondom liquidaties. De politie doet al de hele dag onderzoek bij het kantoor in het centrum van de stad.

Kogelinslagen zijn duidelijk te zien
Kogelinslagen zijn duidelijk te zien © Michiel van Beers

De politie wil alleen kwijt dat er sprake was van een ‘verdachte’ situatie, maar bronnen rond het onderzoek melden dat het gaat om een incident waarbij het kantoor beschoten is. Rondom het pand wordt al de hele dag onderzoek gedaan. ,,Vanwege het onderzoek, kunnen we er verder geen mededelingen over doen”, is het enige wat de politie officieel kwijt wil. 

Om 13.15 uur zou de politie de melding hebben gekregen over die verdachte situatie, waarna de politie met verschillende eenheden ter plaatse kwam. Agenten droegen daarbij kogelwerende vesten, aldus ooggetuigen. In het raam zijn kogelgaten te zien. Op foto’s is te zien dat er met behulp van pionnen sporen van mogelijke hulzen veilig zijn gesteld. Maandagavond was het politieonderzoek rond half 8 afgerond.

Advocaten in grote strafzaken

Bouchikhi is als advocaat betrokken in het liquidatieproces Marengo rond Ridouan Taghi, waarbij hij een van de zestien verdachten vertegenwoordigt. De Leon verdedigde in het verleden onder meer Klaas Otto, van motorbende No Surrender, en is als advocaat ook actief in het proces 26Douglasville rondom het martelcomplex in Wouwse Plantage.

De Leon was maandagmiddag naar eigen zeggen zelf niet aanwezig, maar hij zei dat er “meerdere inslagen in de ruit” zijn. Hij heeft geen idee wie de dader is. ,,Ik zou graag willen weten wie er achter zit”. Hij heeft geen idee wat de reden voor de aanslag zou kunnen zijn.,,Ik durf het niet te zeggen, ik heb er weinig zicht op.”

https://www.ad.nl/binnenland/utrechts-advocatenkantoor-beschoten-politie-doet-onderzoek

Lees ook:

Advocatenkantoor In Utrecht Beschoten, Meerdere Kogelinslagen

Een advocatenkantoor aan de Utrechtse Maliebaan, waarin onder meer strafrechtadvocaten Louis de Leon en Yassine Bouchikhi zijn gevestigd, is maandag beschoten. Dat bevestigt De Leon in gesprek met persbureau ANP.

De politie liet eerder op maandag weten dat ze om 13.15 uur melding had gekregen van een verdachte situatie, zonder deze nader te beschrijven.

De Leon was maandagmiddag naar eigen zeggen zelf niet aanwezig, maar zegt dat er “meerdere inslagen in de ruit” zitten. Hij heeft geen idee wie er achter de aanslag zit of wat de reden is.

Bouchikhi liet desgevraagd weten de hele dag “op zitting te hebben gestaan” en dus niet op kantoor te zijn geweest.

Advocaten zijn actief in grote strafzaken

Beide advocaten zijn actief in grote strafzaken. Zo staat Bouchikhi een verdachte bij in het Marengo-proces met als hoofdverdachte Ridouan T. De Leon is de advocaat van onder anderen Klaas Otto.

Of de actie specifiek gericht was tegen een van deze advocaten is onderwerp van onderzoek. In het pand huizen ook andere advocaten.

Het pand is het tweede advocatenkantoor dat in korte tijd wordt beschoten. In augustus werd het kantoor van onder anderen strafrechtadvocaat Jan-Hein Kuijpers aan de Falckstraat in Amsterdam beschoten.

https://www.nu.nl/binnenland/6096681/advocatenkantoor-in-utrecht-beschoten-meerdere-kogelinslagen

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/advocaat-beschuldigt-rechtbank-van-discriminatie-in-liquidatieproces-marengo

http://www.sosokitchen.nl/advocaat-yassine-bouchikhi-tot-hier-en-niet-verder

http://www.sosokitchen.nl/advocaten-in-liquidatiezaak-marengo-slaan-terug-we-worden-doelbewust-beschadigd

http://www.sosokitchen.nl/advocaat-meijering-over-taghi-proces-zo-kan-dit-niet-verder

http://www.sosokitchen.nl/hoe-het-marengo-proces-een-persoonlijke-strijd-tussen-om-en-advocaten-werd

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Update: 23 december 2020

Orde: Minister Moet Bedreigde Advocaten Beter Beschermen

De Landelijke Orde van Advocaten wil dat de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus bedreigde advocaten beter  gaat beschermen. De oproep wordt gedaan door Raffi van den Berg, de hoogste baas van de Orde van Advocaten, in EenVandaag. Het is ruim een week geleden dat een Utrechts advocatenkantoor werd beschoten.

Trend

In augustus werd het kantoor van strafpleiter Jan-Hein Kuijpers in Amsterdam onder vuur genomen. Eind vorig jaar werd curator Philippe Schol uit Enschede neergeschoten.Van den Berg: ‘Er is sprake van een trend. Na de verschrikkelijke moord op advocaat Derk Wiersum is er meer dreiging ontstaan richting advocaten. Excessief geweld wordt daarbij niet geschuwd. En er zijn meer beschietingen geweest’.

Na moord op Derk Wiersum heeft de Orde een speciale noodtelefoon ingeschakeld, in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Dat nummer is 24/7 bereikbaar.

Alarmlijn

In ruim een jaar is deze alarmlijn honderden keren gebeld door advocaten die zich op een of andere manier bedreigd voelen. Bij vijftig telefoontjes draaide het om zeer ernstige bedreigingen van advocaten.

De Orde roept het kabinet daarom nu op om nog meer geld te investeren in de veiligheid van advocaten. En ook om simpele voorzieningen mogelijk te maken zoals het afschermen van persoonsgegevens, bijvoorbeeld de gegevens in het Kadaster.

Verder vindt de Orde het zorgelijk dat terwijl rechters en officieren van justitie bij grote liquidatiezaken zwaar beveiligd worden, advocaten aan hun lot worden overgelaten.

Minister Grapperhaus heeft geïrriteerd gereageerd op de kritiek van de Orde. Hij zegt overleg te hebben gehad en vindt dat de Orde zich rechtstreeks tot hem moet wenden.

https://www.crimesite.nl/orde-minister-moet-bedreigde-advocaten-beter-beschermen/

Zie ook:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/kabinet-moet-bedreigde-advocaten-beter-beschermen-zegt-landelijke-orde-van-advocaten/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: