Waarom We (Beter Niet) Zo Geobsedeerd Zijn Door De Amerikaanse Verkiezingen

Door : | 0 Reacties | Op : 31-10-2020 | Categorie : SoSo Blog

Getty ImagesBeeld © Donald Trump en Joe Biden tijdens het derde en laatste verkiezingsdebat.

Donald Trump en Joe Biden tijdens het derde en laatste verkiezingsdebat.© Getty ImagesBeeld ©

Heb je al gehoord over de spannende strijd tussen Igor Dodon en zijn aartsrivaal Maia Sandu? Of Michaïl Saakasjvili die de steenrijke Bidzina Ivanisjvili van zijn troon wil stoten? Verkiezingsraces die dichter bij huis spelen, maar een stuk minder gevolgd worden dan de strijd tussen Trump en Biden. Waar komt die fascinatie vandaan?

Dinsdag 3 november is de datum waar niet alleen de VS maar ook de rest van de wereld al maandenlang naar toe leeft. Dan bepaalt Amerika of Donald Trump in het Witte Huis blijft zitten of dat Joe Biden de nieuwe Amerikaanse president wordt.

Maar het is lang niet de enige belangrijke verkiezing de komende dagen. In welke andere landen er nog meer gestemd wordt vertellen we je zo. Eerst de vraag waarom wij in Nederland zo gefascineerd zijn door wat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurt.

Tweede Wereldoorlog

Voor de oorsprong van die fascinatie moeten we terug naar de uitkomst de Tweede Wereldoorlog. “Toen was Duitsland de zwarte macht die gecontroleerd moest worden en voelde de Sovjet-Unie ook als de ander”, legt hoogleraar Internationale Betrekkingen Anna van der Vleuten uit.

Voor een gevoel van veiligheid richtte de Nederlandse focus zich vanaf dat moment op Amerika.” Een blik die volgens Van Der Vleuten resulteerde in het jarenlang omarmen van Amerikaanse invloeden zoals internet en muziek en andere populaire cultuur.

Ook de taal speelt een beslissende rol in die fascinatie. Met Engels is het vrij eenvoudig om goed te kunnen volgen wat er in de VS gebeurt. Dat verandert als je je wil verdiepen in bijvoorbeeld Duitsland of China. “En dat leidt tot een beperkte toegang tot informatie uit landen die voor ons wel erg van belang zijn”, aldus Van Der Vleuten.

Live uitgezonden

De obsessie met de Verenigde Staten bereikt elke vier jaar een hoogtepunt. De Amerikaanse verkiezingen worden dan op de voet gevolgd, debatten tussen de Amerikaanse presidentskandidaten en de verkiezingen zelf ‘s nachts live op tv uitgezonden.

We leren iedereen kennen die van invloed kan zijn op de verkiezingen. Zoals vicepresidenten Kamala Harris en Mike Pence. Maar weten we ook wie de plaatsvervanger van de Duitse bondskanselier Merkel mocht ze bijvoorbeeld door het coronavirus geveld worden?

In dat geval neemt de vicekanselier, Olaf Scholz, haar plaats in. “Het gebrek aan interesse in wat er in omliggende landen gebeurt en wie er de dienst uit maken, is problematisch”, aldus Van Der Vleuten.

“Op het eerste oog zijn sommige ontwikkelingen in onze buurlanden misschien minder sexy dan een strijd tussen Biden en Trump. Maar die kunnen wel een veel grotere impact hebben op ons dan wie er uiteindelijk in het Witte Huis zit.”

Aanslag

Dat blijkt volgens de hoogleraar ook de afgelopen dagen weer met de terroristische aanslag in Nice. “Om te begrijpen wat er nu in Frankrijk aan de hand is moet je bijvoorbeeld begrijpen welke positie dat land in het Midden-Oosten inneemt. De Fransen zijn daar militair en politiek actief en mede daardoor een doelwit voor moslimextremisten.”

Meer aandacht zou er ook moeten zijn voor de ontwikkelingen in de Europese Unie en de impact die een steeds machtiger wordend China op ons land heeft. “We moeten uitde groeve van stereotyperingen kruipen. Anders blijf je met oogkleppen op naar de wereld kijken en word je verrast wanneer er iets gebeurt dat ineens wel impact op je heeft.”

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5193723/presidentsverkiezingen-amerika-vs-trump-biden

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: