Zes Jaar Later: MH17

Door : | 0 Reacties | Op : 15-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

Zes jaar geleden.

Vlucht MH17 werd in juli 2014 neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven. Onder de omgekomen passagiers waren tachtig minderjarigen. Drie van hen waren zuigelingen.

Onder de omgekomen passagiers: (Inter) nationaal bekende slachtoffers:

  • Aidsexpert en hoogleraar infectieziekten Joep Lange.
  • De PvdA-politici Wim Bakker, voormalig afdelingsvoorzitter van de PvdA in Zoetermeer (2002-2010), en Eerste Kamerlid Willem Witteveen.[15]
  • De Australische schrijver Liam Davison.[16]
  • De Maleisische actrice Shuba Jaya.[17]
  • De Volendamse drummer Cor Schilder (Pan) van de band Vast Countenance.[18] Hij had net voor het instappen een foto van het vliegtuig op Facebook geplaatst met de tekst: “Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d’r uit”, als verwijzing naar de verdwenen vlucht MH370. Deze wrange grap is achteraf veel aangehaald.[19][20] (Wikipedia)

Op 17 juli 2014 om 12.14 uur (CEST) vertrok de Boeing 777 vanaf luchthaven Schiphol voor een lijnvlucht naar Kuala Lumpur International Airport.

Ten tijde van de crash waren twee andere lijnvluchten, AI113 van Air India en SQ351 van Singapore Airlines, in de onmiddellijke nabijheid.

Door het ontbreken van beveiliging van de crashsite werd er geplunderd en kon bewijsmateriaal worden gemanipuleerd.

Daags na de crash besloot Malaysia Airlines vluchtnummer MH17 te schrappen. Sinds 25 juli 2014 vertrekt deze vlucht onder nummer MH19.[4]

De oorzaak van de ramp werd onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier verdachten voor het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17 op 17 juli 2014. De rechtbank Den Haag behandelt de strafzaak in het Justitieel Complex Schiphol. Op 9 en 10 maart 2020 vonden de eerste zittingsdagen plaats. Van 8 t/m 10 juni 2020 gaf het OM een toelichting op het onderzoek. Op 26 juni reageerde het OM op de onderzoekswensen van de verdediging. De zitting gaat verder op maandag 31 augustus om 10 uur.

…..

“Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat heeft het kabinet vandaag besloten, zes jaar na het neerhalen van MH17 boven Oost-Oekraïne.”

Nederland houdt Rusland verantwoordelijk voor de MH17-ramp en begint nu ‘statenklacht’ bij het Hof in Straatsburg. Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot een schadevergoeding voor de nabestaanden. Nederland vindt dat Rusland het Europees mensenrechtenverdrag heeft geschonden door het neerhalen van vlucht MH17. Daarnaast ondersteunt Nederland een procedure die al was aangespannen door een groep nabestaanden. 

‘Hoogste prioriteit’

“Het bereiken van gerechtigheid voor 298 slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 en hun nabestaanden is en blijft de hoogste prioriteit voor het kabinet”, zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken in een reactie. “Met de stap die we vandaag zetten, door een zaak aan te spannen bij het EHRM en daarmee de klachten van de nabestaanden zoveel als mogelijk te ondersteunen, komen we dichterbij ons doel.”

“Dit is best een grote stap, want voor het eerst sleept Nederland zelf nu Rusland daadwerkelijk voor de rechter”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “Vanuit Moskou is nog altijd geen erkenning van aansprakelijkheid te verwachten. Straatsburg was een van de opties voor het kabinet, want Rusland erkent het Hof. Maar wie hoopt op een snelle procedure, komt bedrogen uit. Procedures in Straatsburg duren jarenlang.”

Alle bij het kabinet beschikbare en relevante informatie over MH17 wordt nu ingebracht in de procedure, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Rusland heeft Europese mensenrechtenverdragen ondertekend en erkent het Hof in Straatsburg, maar het land behoudt ook het recht om beslissingen naast zich neer te leggen als ze in strijd zijn met Russische wetten.

Zes jaar geleden

Vlucht MH17 werd in juli 2014 neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.  

Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) werd MH17 neergeschoten met een BUK-raket. Het Joint Investigation Team concludeerde dat de raketinstallatie afkomstig was van de 53ste luchtafweerbrigade van het Russische leger.

In maart 2020 is het Openbaar Ministerie een rechtszaak begonnen tegen vier verdachten, drie Russen en Oekraïner. De vier worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17, door het vervoeren van de lanceerinstallatie naar Oost-Oekraïne. Er was veelvuldig contact tussen de rebellen in Oost-Oekraïne en de Russische regering in Moskou, zo blijkt uit het onderzoek.

Daarnaast hebben Nederland en Australië officieel Rusland aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17. De twee westerse landen nodigden Rusland uit om te praten.

Financiële vergoeding

Aansprakelijkheid kan leiden tot een juridische procedure, maar de landen kunnen ook een regeling afspreken, bijvoorbeeld over de erkenning van aansprakelijkheid of een financiële vergoeding voor de nabestaanden.

Nederland werkt samen met Australië, omdat dat land ook veel slachtoffers had. 38 passagiers hadden de Australische nationaliteit.”

www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5170570/mh17-europees-hof-mensenrechten-evrm-rusland

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: