Alfaqaas/Faqaas of Biscotti – Cantuccini ?

Door : | 0 Reacties | Op : 07-07-2016 | Categorie : SoSo Blog

Wisten jullie dat de Alfaqaas ook in de Italiaanse Keuken bestond? Ja ??? Ik dus niet, tot een paar dagen terug.

De gelijkenis is ontzettend groot. Ik heb het recept van mijn moeder, mijn moeder van haar moeder en haar moeder weer van haar moeder..met andere woorden; de faqaas kent een lange geschiedenis. Om de oorsprong van de faqaas beter in kaart te brengen heb ik een kleine research gedaan en daarvoor moeten we terug naar het Romeins-Arabisch tijdperk.

Faqaas betekent: brokkelen, splijten in de Marokkaans-Arabische Keuken. Het zou ook verdelen kunnen betekenen in het Berbers-Marokkaans, namelijk Fa-qaas=delen-verdelen; in-delen-bakken, indien we het op de faqaas toepassen. Biscotti betekent 2x gebakken in het Italiaans. Cantucci stamt van het Latijnse woord ‘cantellus’, hetgeen neerkomt op een sneetje brood. Latijns was de omgangstaal in het Romeinse Rijk.

*Voor de komst van de Arabieren waren de Romeinen de baas in Marokko. Theoretisch gezien zou het kunnen dat de Romeinen de faqaas van de inheemse bevolking; de Amazigh – de Berbers (benaming van de Grieken voor iedereen die geen Grieks sprak) hebben overgenomen.

*De Romeinen hebben hun sporen goed achtergelaten dus theoretisch gezien kan het ook zo zijn dat de Romeinen de faqaas aan de inheemse bevolking hebben gepresenteerd.

*De faqaas bevat naast amandelen specerijen die typisch zijn voor de Arabische Keuken, dus theoretisch gesproken kan het ook zo zijn dat de faqaas van de Arabieren afstamt en het door de Romeinen (die verdwenen niet meteen) is overgenomen. Daarnaast hadden de Arabieren in de 7e eeuw veel Italiaanse steden onder hun gezag dus kan de therorie ook net wat anders liggen.

*Er bestaat ook een Catalaanse (Catalonië) biscotti genaamd carquinyolis. Het Catalaans maakt gebruik van het Latijns (Romeins) alfabet. De Catalaanstalige gemeenschap leeft verspreid onder andere in Spanje en Italië. Ook Catalonië viel een tijd onder Arabische heerschappij. Dus wederom een theorie !

Wa Allaho a3lam ! (Only God knows)

Ik ben berbers en ik weet dat de faqaas een lange geschiedenis kent. De originele faqaas met amandelen, die met olijfolie wordt bereid, legde de grondslag voor de huidige moderne versie faqaas-biscotti-cantuccini.

Maar hoe je het ook wendt of keert; de faqaas is lievelingskoekje nummer 1 en verschrikkelijk lekker…daarom weer een speciale lading met Eid…omdat het kan !!

Opmerking: In eerder geplaatste artikelen rep ik over de fakkas-fekkes; echter wil ik aangeven dat deze benaming een afgeleide, een afkorting is van de oorspronkelijke, originele, traditionele benaming genaamd Alfaqaas (faqaas) Gemakshalve wordt er in de volksmond over fakkas-fakkes-fekkes-fakaas-fkakkes gerept.

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: