Verse Karnemelk, Boter, Asshier en Dhen-I7aaren / Smen maak je zelf !

Door : | 0 Reacties | Op : 01-06-2013 | Categorie : SoSo Blog

Aangezien ik niet over een melkbuidel beschik, moest ik improviseren en kocht ik jaren terug een grote emmer met deksel bij een van de doe-het-zelf zaken.

Een kleine gedeelte van de verse koeienmelk verdeel ik over kommetjes en zet ze dan afgedekt in een kastje. Dit wordt dan de ‘asshier’.
Doordat de melk buiten de koeling verblijft wordt het een soort van joghurt.
Mijn vader maakte de heerlijkste asshier.
Zodra de melk zich tot asshier heeft ontwikkeld moet deze in de koelkast worden bewaard.

Vervolgens giet ik de overgebleven melk in de emmer en laat deze 1 á 2 dagen staan (afhankelijk van de temperatuur), totdat de melk zich bijna tot een soort van joghurt, zoals hierboven beschreven, heeft ontwikkeld en schud de emmer dan een tijd lang heen en weer, net zolang,  totdat de boter naar boven komt drijven.
Daarna haal ik de vers geronnen boter, die zich naar het oppervlak heeft begeven door het heen en weer schudden voorzichtig uit de emmer en leg het op een schoon bord.

De melk verdeel ik over lege flessen en zet deze in de koelkast. Dit wordt dan de karnemelk (errie essemem)
Een heerlijk verkoelend gerecht tijdens de zomer is de ‘sakoek’. Sakoek bestaat uit couscous met karnemelk; een echte dorstlesser!

De boter verdeel ik in tweeën: van de ene helft maak ik boter, voor op tafel om te smeren of boter dat moet dienen als ‘throessi’ (zie volgend artikel) en van de andere helft maak ik  ‘dhen-i7aaren’ oftewel ‘smen’.
Smen betekent ranzige boter en wordt vaak in hariras (soepen) of couscousgerechten gedaan.

De boter leg ik eerst in een badje met water en vervolgens doe ik de boter in mijn hand en draai ermee in het rond, totdat de overtollige melk uit de boter wordt ‘gedraaid’.
Daarna dek ik de boter goed af en leg deze in de koelkast, gereed voor gebruik.

De boter die als smen moet dienen doe ik een een zout-water-badje en laat de boter een paar dagen daarin weken.
Daarna haal ik de boter uit het zout-water-badje en draai wederom als het ware het water uit de boter.
Tot slot doe ik de boter dan in een luchtdicht glazen potje en zet de boter die als smen moet dienen op een koele plek.
Afhankelijk van de hoeveelheid kan de smen een jaar of langer meegaan.
De smen schimmelt ook niet en wordt niet donker. Indien dit wel het geval is, dan is er tijdens het voorbereidingsproces iets verkeerds gegaan, zoals het water niet goed uit de boter ‘gedraaid’.

Overigens beroep ik mij normaliter gewoon op de boter, verse melk en karnemelk van de Albert Heijn. Bovenstaand proces doorloop ik meestal, wanneer de ramadan of de zomer nadert. Daarbij gaat het mij dan om de asshier en smen..de sakoek kun je ook bereiden met de heerlijk frisse karnemelk van de Allbert Heijn.

Tegenwoordig kun je ook verse karnemelk met een laagje schuim verkrijgen, zoals op de afbeelding.

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: