Bsa7a Ftorkom!

Door : | 0 Reacties | Op : 14-04-2021 | Categorie : SoSo Blog

Smeekbede voor het verbreken van het vasten:

اللهم لك صمت و علي رزقك أفطرت

Allahumma laka sumtu wa 3ala rizqika aftartu.

Vertaling:

“O Allah! Voor U heb ik gevast en met Uw levensonderhoud heb ik het vasten verbroken.”

Alhamdolillah!

Doordeweeks houd ik het op één hoofdgerecht, verschillende soorten salades, tapas, smoothies en harira & co (chebbakia komt nog) Voor de jongsten moet er overdag ook nog gekookt worden! Harira warm ik tijdens de lunch voor ze op. In het weekend is er meer tijd voor deegwaren en hapjes. Ik vries niks in, zelfs geen kikkererwten. Er is genoeg tijd om alles vers te bereiden. Met suhoor: brood met beleg, gekookte eieren (evt. in olijfolie), yoghurt, vers fruit etc. Waar je maar zin in hebt op dat moment! En niet te vergeten veel drinken!

Voor vandaag: visgerecht uit de oven met groenten, taktouka (paprikasalade), zaalouk (auberginesalade) en baqqoula-thibie-irediwan (spinaziesalade), aardappeltortilla, smoothie, harira & co!

Salades die je kunt bereiden:

-Gewone salade (tomaat, komkommer, ui, maïs)

-Marokkaanse salade

-Ibawan-alfoel-groene bonensalade

-Verschillende soorten pastasalade

-Koolsalade

-Rijstsalade

-Wortelsalade

-Tomatensalade

-Champignonsalade

-Spruitjessalade

-Sperziebonensalade

-Bulgursalade

-Bietensalade

-Aardappelsalade

En nog veel meer…!

En dan nog een vraagje over geklaarde/gerijpte boter: smen-dhen a7arie-dhen i7aaren: zie afbeelding.

Deze boter is jaren oud. Hoe langer gerijpt, des te sterker het aroma, maar het ruikt niet onaangenaam en schimmelt ook niet. Het ruikt gewoon naar verse smen. De gerijpte (geklaarde boter) heeft unieke en gezonde eigenschappen.

De oorzaak van beschimmelde en niet prettig ruikende smen: de melk wordt er niet goed uitgewassen-uitgedraaid tijdens de voorbereiding. Daarnaast hoort de smen eerst met een gaasje afgedekt te worden. Op een later tijdstip kun je het potje met een deksel afdekken. De gerijpte boter gebruik ik in harira, couscousgerechten en nog andere traditionele Marokkaanse gerechten. Men (bezoek) gelooft ook nooit dat er gerijpte boter in mijn traditionele gerechten aanwezig is. Dat is een goed teken! 👍

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: