EU Doet Onderzoek Naar Dood Dertien Noorse Ouderen Na Vaccinatie

Door : | 0 Reacties | Op : 16-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

Topje van de ijsberg! No further comment!

Het Europese agentschap PRAC, dat bijwerkingen van medicijnen monitort, doet onderzoek naar de dood van dertien 80-plussers in Noorwegen, kort nadat zij werden gevaccineerd met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat bevestigt een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Utrecht vrijdag aan de Volkskrant.

Het Noorse medicijnagentschap meldde eerder op de dag in een persbericht dat normale bijwerkingen de fragiele ouderen mogelijk fataal werd, zoals misselijkheid en koorts. Tegenover de krant benadrukt een woordvoerder dat het om mensen met een al “zeer broze” gezondheid ging.

In Noorwegen worden nu de ouderen en mensen met onderliggende ziektes gevaccineerd. Omdat er in het land wekelijks ruim vierhonderd mensen overlijden in verpleeghuizen, was al de verwachting dat hier mogelijk ook patiënten tussen zitten die net waren ingeënt.

De Noorse autoriteiten kunnen nog niet uitsluiten dat er een direct verband is met het coronavaccin. Het is volgens het Noorse medicijnagentschap mogelijk dat het vaccin bijdroeg aan het verder verslechteren van de gezondheid van oudere – zieke – patiënten. Om die reden hebben de Noorse gezondheidsautoriteiten deze week de bijsluiter aangepast. Er wordt nog onderzoek gedaan naar tien andere overlijdens.

Volgende week starten ook in Nederland de vaccinaties van ouderen in verpleeghuizen met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Later wordt ook het Moderna-vaccin hiervoor gebruikt.

In ons land geldt nog geen uitzondering voor patiënten in de alleroudste doelgroep, meldt een CBG-woordvoerder in de Volkskrant. De Noorse overlijdens zijn daar wel bekend. Op Europees niveau (bij het PRAC) worden die nu onderzocht. Dat kan mogelijk leiden tot een aanpassing van de bijsluiter.

Meestvoorkomende bijwerkingen van het Pfizer-vaccin

Honderd meldingen van bijwerkingen

Bij het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb kwamen in een week tijd zo’n honderd meldingen binnen over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Er zijn geen verdachte overlijdensgevallen na een vaccinatie bekend. Sinds vorige week woensdag worden zorgmedewerkers gevaccineerd tegen COVID-19.

De meeste meldingen gingen over mildere bijwerkingen, zoals een reactie op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Die bijwerkingen waren ook niet verrassend.

Het vaccin van Pfizer is niet toegelaten voor kinderen jonger dan zestien jaar. Dit komt doordat de werkzaamheid en veiligheid van dit vaccin nog niet voldoende is onderzocht bij deze groep. Aan sommige mensen wordt aangeraden om eerst met een arts te overleggen voordat ze het vaccin nemen.

Verder wordt dit vaccin volgens het CBG afgeraden bij mensen die allergisch zijn voor één van de bestanddelen van het vaccin.

https://www.nu.nl/coronavirus/6102280/eu-doet-onderzoek-naar-dood-dertien-noorse-ouderen-na-vaccinatie

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: