Klassieke Appeltaart Soso Kitchen

Door : | 0 Reacties | Op : 28-12-2017 | Categorie : SoSo Blog

Geïnspireerd door mijn grote vriend dr. Oetker en mezelf ! Deze taart bak ik al jaren en naast de Käsekuchen (kwarktaart-cheesecake) en Chocoladetaart is dit ook een van mijn klassieke toppers !

Deze taart smaakt gewoon hemels..niets aan toe te voegen. Zelfs slagroom is bij deze taart gewoon overbodig, maar als je voor maximaal genot wilt gaan dan kun je er nog slagroom bij serveren.

Het deeg (zanddeeg) daar kun je alle kanten mee op. Taartbodem, koekjesbodem, kruimellaag (minus het ei) koekjes etc. je kunt er van alles mee bereiden. Een gedeelte van de bloem kun je door amandelmeel vervangen of cacao toevoegen voor een chocolade-zanddeeg.

Recept:

Voor het deeg

A-300 gram bloem

B-150 gram roomboter op kamertemperatuur

C-100 gram suiker (neem eventueel een gedeelte basterdsuiker en wil je het wat zoeter hebben neem dan 150 gram suiker)

D-1 vanillesuiker

E-snufje zout

F-1 theelepel bakpoeder

G-1 ei

De Vulling:

-10 Elstarappels

-50 gram rozijnen

-1 vanillesuiker

-suiker (naar wens)

-kaneel (naar wens)

-3 eetlepels dr. Oetker vanillepuddingpoeder (dit geeft niet alleen een lekkere smaak, maar bindt het overtollig vocht.. je kunt ook maïzena met vanillesuiker/vanille-essence ervoor in de plaats nemen)

Extra:

-Bakvorm 24 cm

-Amandelschaafsel

-1 ei en 1 eetlepel melk of room.

-1 theelepel abrikozenjam

 

Bereidingswijze:

-Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en vorm tot een geheel. Niet kneden ! Zet het deeg 10 minuten afgedekt in de koelkast.

-Wel de rozijnen 2 minuten in gekookt water en giet af.

-Bereid de bakvorm voor. Zie volgende link voor meer info:

http://www.sosokitchen.nl/?s=A+piece+of+cake&s_submit=

-Neem 2/3 van het deeg voor de bakvorm. Je hoeft het deeg niet uit te rollen (mag/kan uiteraard wel). Je kunt het deeg gewoon met je hand en vingers vormen. Prik gaatjes in de bodem en doe de bakvorm voor 10 minuten op 180 graden in de oven. Doe de rand eromheen.

Voorbakken betekent niet gaar bakken, het deeg moet nog zijn lichte kleur behouden, nadat die uit de oven wordt gehaald. Door het deeg voor te bakken, wordt je deeg kruimelig en niet nat ! Paneermeel of extra maïzena op de bodem strooien is overbodig. Laat de bakvorm vervolgens afkoelen.

– Was, schil en snijd de appels in schijfjes. Vermend de appels met de rozijnen, vanillesuiker, suiker, kaneel en vanillepuddingpoeder. Doe deze vervolgens in de bakvorm en druk heel goed aan.

– Snijd reepjes/slierten uit het resterend deeg en leg deze op de bakvorm. De randjes goed afwerken. (Uiteraard kun je ook afdekken met een kruimellaag)

-Besmeer met het losgeklopt ei en melk of room. Bestrooi met wat amandelschaafsel en bak de appeltaart in 50 minuten op 180 graden goudbruin.

-Ga met een mes langs de zijkant van de taart en haal de taart los.

-Besmeer de bovenkant eventueel nog met een beetje abrikozenjam.

Succes met bakken !

 

Tips:

-Bij 400 gram bloem neem je 200 gram boter en 200 gram suiker (150 gram suiker voor niet te zoete koekjes) Bij 500 gram bloem neem je 250 gram boter en 250 gram suiker (200 gram suiker voor niet te zoete koekjes) De overige ingrediënten blijven hetzelfde.

Geniet ervan zou ik zeggen !

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: