Één dag voor de Ramadan

Door : | 0 Reacties | Op : 16-05-2018 | Categorie : SoSo Blog

En die breng ik vandaag door in de keuken..even een korte pauze en dan verder met de chebbakia. De briwat en sellou zijn al klaar !

Om eerlijk te zijn sta ik met gemengde gevoelens in de keuken. Ik probeer op mijn omgeving eigen ervaringen en een wereldbeeld over te brengen. Niet om ruzie uit te lokken, maar ik heb gewoon de behoefte om eerlijk te zijn.

De Ramadan is geen vrijbrief om alles dood te zwijgen. Vasten doe ik voor Allah en dat doe ik met volle overtuiging en trots, maar tegelijkertijd zit ik met de kwestie van Arif. Ook de Palestijnse kwestie laat me niet koud. Er rust een menselijke, morele en religieuze plicht om elkaar aan te spreken en het goede te doen.

@ Imazighen n tiedet: de politieke gevangenen die nu in de gevangenis zitten, horen deze dagen met hun dierbaren door te brengen. Deze politieke gevangenen zijn onze broeders. Dat zijn mijn broers. Dat zijn jouw broers. Deze broeders zitten in de Marokkaanse gevangenis. Er is sprake van ernstige schendingen van mensenrechten. Ze worden gemarteld, omdat ze basale rechten hebben geëist. Basale zaken zoals infrastructuur, werkgelegenheid, fatsoenlijk onderwijs en een einde aan de corruptie. Deze broeders zijn géén separatisten. Ze houden van hun land, daarom gingen ze de straat op. Ze gingen de straat op voor een eerlijk en beter bestaan voor de mensen van Marokko. ‘Reshbeb ensen s3adontan di ra7bosath, kenniew ka theshethem iezen(vliegen) gi gamizan..t3arnam tmazight i wajsagwin thabsatj..teremth eg wewar en fakeshrer..lmohim Allah jatlaq sra7hom.’ 

Met betrekking tot Arif: ik weet van dichtbij wat er in ’58/’59 is gebeurd. Ik wil nu niet teveel in details treden, maar mijn (over) grootouders en vader hebben die tijd meegemaakt. Ik weet wat er zich voor ’58 heeft afgespeeld en ik weet wat er zich na ’58 (’70 en ’84) heeft afgespeeld.

Mijn leven heeft zich in Nederland en Arif, in de bergen afgespeeld. Je zou het niet achter mij zoeken, maar ik ben een die-hard ‘thewadraresht’ hahah. Heel primitief allemaal, maar daar heb ik mijn beste jaren doorgebracht ❤ In Nederland natuurlijk ook he ! ❤

Ik ga weer verder met mijn Ramadan-voorbereidingen.

Mabrouk 3likom Ramadan !

 

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: