Remsemen / Lemsemen – Marokkaanse Pannenkoeken

2013-07-04
  • Bereidingstijd : 0m

Vooraf:

-Bekijk de artikelen die over remsemen / lemsemen gaan.

 

Ingrediënten:

-1 kilo bloem(Aldi)
-350 gram fijne griesmeel(Marokkaanse slager/supermarkt)
-Zout
-Water

 

Extra:

-Fijne griesmeel
-Milde olijfolie(Albert Heijn)
-Roomboter(Lidl)
Bereidingswijze:

Meng de bloem samen met het griesmeel.

Voeg water toe, totdat je een samenhangend geheel krijgt.

Kneed het deeg even door en voeg dan pas het zout toe.
Zout bindt water en als je dat al in het begin toevoegt bemoeilijkt dat het kneden.

Ga door met kneden, totdat je deeg elastisch en soepel aanvoelt.

Snijd het deeg in gelijke stukken vorm daar ballen van. (Iets groter als een mandarijn)

Bedek de gevormde remsemenballen met plastic- of aluminiumfolie en laat de deegballen even staan.

Doe wat fijne griesmeel in een kom en vul een andere kom tot de helft met milde olijfolie en de andere helft met gesmolten roomboter.

Neem een remsemenbal en druk deze goed uit.

Smeer het olijfolie-botermengsel op het deeg en rol het deeg wat verder uit met je hand.

Keer het deeg en maak de deeglap groter.

Strooi er griesmeel op en besmeer het geheel weer met olijfolie/boter.

Vouw het deeg(vanuit vooraanzicht) tot het midden dubbel en trek het resterend deeg eroverheen.
(Bekijk artikel: “Bereidingswijze remsemen”)

Strooi er nu weer wat griesmeel op en besmeer het weer met olijfolie/boter.

Vouw nu van links naar rechts of van rechts naar links het deeg naar het midden toe en vouw het overig deel eroverheen, zodat je een vierkanten pakje krijgt.

Ga zo door, totdat je alle ballen op bovenstaande manier hebt uitgewerkt en bedek de remsemenpakjes met plastic- of aluminiumfolie.

Verwarm de anagdam( gietijzeren pan), pizzapan of plaat. Laat deze goed warm worden.

Neem een vierkanten remsemen en druk deze uit. (Ongeveer een halve cm of iets meer)
Neem de remsemen en leg deze voorzichtig op de anagdam.
Tel tot 10 en keer de remsemen om. Houd daarbij het vuur goed in de gaten.
Indien de remsemen te snel donker wordt, staat je vuur te hoog en moet je het vuur op een lager pitje zetten.
Keer de remsemen om, net zolang, totdat het deeg helemaal gaar is.

Ga zo door, totdat je alle ‘thimsemnien’ (meervoud van remsemen) af hebt.

Geniet van je remsemen !

Je kunt het recept ook aanpassen en de helft of een kwart van de ingrediënten nemen.
Voor meer informatie bekijk de artikelen die over remsemen / lemsemen gaan.

Categorie:
Waardering

(5 / 5)

5 5 5
Rate this recipe

5 x beoordeeld

29.545 views

Related Recipes:
  • Kokos – Cocos Koekjes

  • Thafdath / Harcha – Marokkaanse Griesmeelbrood

  • Kaas – Ham Broodjes

  • Remsemen gevuld met Turkse Kaas en Peterselie

  • Kaas-Prei Taartje

Recipe Comments

Comments (54)

  1. posted by Oemadam on 04-07-2013

    ohhhhh heerlijk!!!!! ziet er goed uit! ik heb wel een vraagje. hoeveel water gebruik je precies? ik denk dat ik daar de fout in ga. ik doe of te veel of te weinig water.

    en ik zie dat jij de msemmen op een plaat bakt. ik vroeg me af waar je het beste resultaat hebt? op een plaat, pizzapan of anegdem?

    alvast bedankt!!!

  2. posted by SoSo Kitchen on 04-07-2013

    Hoi meid,

    Remsemen is inderdaad heerlijk haha. Je moet net zolang water toevoegen, totdat je echt het deeg bij elkaar kunt doen. Je moet dus het water in kleine beetjes toevoegen en niet alles in één keer.
    Het maakt echt niet uit waarop je je remsemen bakt, maar een pizzapan is minder geschikt, omdat de temperatuur regelmatig terugloopt en dat moet je niet hebben bij remsemen.
    Wanneer je je remsemen op een anagdam bakt krijg je natuurlijk de authentieke Marokkaanse remsemen, althans gevoelsmatig, maar op een plaat kan evengoed en de ene keer doe ik het in een anagdam en de andere keer op een plaat.

    Graag gedaan !

  3. posted by Oemadam on 05-07-2013

    Ok ja ik bak ze altijd in een anegdem. Moet het deeg wat plakkerig zijn of juist niet??

    • posted by SoSo Kitchen on 05-07-2013

      Nee, het deeg moet absoluut niet plakkerig zijn. Gewoon echt water toevoegen, totdat je een bal van het deeg kunt maken.

      Je kunt me alles vragen meid ! Ik hoop dat het lukt !!

  4. posted by Oemadam on 07-07-2013

    Als het deeg zeg maar stuk gaat als je het kneed, wat moet ik er bij doen? water of meel?

    • posted by SoSo Kitchen on 08-07-2013

      Bedoel je tijdens het vormen van de remsemenbal of tijdens het groter maken van de remsemenbal ?

  5. posted by Oemadam on 09-07-2013

    ik bedoel tijdens het kneden, dus als de bal al is gevormd en je wilt het deeg zeg maar goed kneden zodat de msemmen zacht worden

  6. posted by SoSo Kitchen on 10-07-2013

    Hallo Oemadam !
    Dan moet je nog water toevoegen en kneden, totdat het deeg soepel en zacht wordt.

    Groetjes,

  7. posted by khadija on 13-07-2013

    Hallo meid,

    Ik zie dat jij msemen maakt zonder gist? Ik ben vandaag van plan om voor het eerst msemen te maken, maar op 9 vd 10 websites gebruikt men gist. Mag ik vragen waarom jij dat er niet bij doet? Wat is het verschil wanneer je dat er wel bij doet?

    • posted by SoSo Kitchen on 14-07-2013

      Hallo Khadija,

      Wanneer je gist of bakpoeder aan het deeg van remsemen toevoegt spreek je niet meer van remsemen, maar van ‘mgammar’, terug te herleiden naar het woord ‘legmira’ hetgeen gist betekent.
      In remsemen hoort noch gist noch bakpoeder.
      Degenen die gist of bakpoeder aan remsemendeeg toevoegen doen dit omdat ze ervan uitgaan dat de remsemen volume krijgt. Deels klopt dit ook wel, want tijdens het bakken van remsemen heb je kans dat ze even opzwellen, maar kort daarna worden ze plat als een dubbeltje en niet te vergelijken met de authentieke remsemen.
      Bovendien blijven ze niet zo zacht als remsemen waarin je geen gist hebt verwerkt.

      Nog een tip:
      Wanneer je remsemen wilt opwarmen, dien je de remsemen kort te stomen.
      Wanneer je de remsemen in een koekenpan of magnetron opwarmt dien je de remsemen gelijk te consumeren, want zodra je wat langer wacht wordt de remsemen zo hard als een baksteen in tegenstelling tot stomen, want dan blijven ze de hele dag nog lekker zacht.

      • posted by khadija on 14-07-2013

        Heel erg bedankt voor de tip.
        Hoe kan ik msemen stomen nadat ik klaar met met het vouwen ervan?

        • posted by SoSo Kitchen on 15-07-2013

          De rbomath en essegsoesth hiervoor gebruiken(zie artikel over couscous), een paar minuten stomen, totdat de remsemen helemaal is opgewarmd.

  8. posted by Oemadam on 13-07-2013

    ok dank je wel. ik ga het vandaag proberen en ik hou je op de hoogte!

    • posted by SoSo Kitchen on 14-07-2013

      Hallo Oemadam,
      Ik hoop dat je remsemen gelukt is !!!!

  9. posted by khadija on 14-07-2013

    Heel erg bedankt voor je tip. Hoe kan ik msemen stomen? En ik neem aan dat dat moet gebeuren nadat ik klaar met het vouwen? Ik ben ze inmiddela voor de derde keer aan t maken. Zag je bericht te laat.

    • posted by SoSo Kitchen on 15-07-2013

      Hallo Khadija,
      Ik bedoel wanneer je de remsemen in de koelkast of vriezer legt en de remsemen wilt opwarmen je de remsemen dan beter kunt stomen.
      Groetjes,

  10. posted by saida on 16-07-2013

    hey meid
    leuk dat je een website hebt voor je heerlijke gerechten.
    hoop dat er meer recepten komen want ziet er heerlijk uit

    groetjes
    saida

    • posted by SoSo Kitchen on 16-07-2013

      Dankjewel Saida.
      Hou het in de gaten, want er komt veeeel meer ! :wink:

  11. posted by ikram on 17-07-2013

    Jij bent een echte keukenprinses tbarkallah!! Ik ben niet zo goed met kneden kan ik het ook gewoon in mijn deegmachine laten kneden?

    • posted by SoSo Kitchen on 17-07-2013

      Salam hallo Ikram,
      Allah i bark feek.
      Ik beschik zelf niet over een kneedmachine, maar ik adviseer je om het met je eigen handen te kneden. Zo heb je namelijk een betere kijk op de samenstelling en structuur van je remsemen.
      Gezien de vele vragen over remsemen zal ik een extra artikel schrijven over de bereiding van de remsemen met foto’s.
      Hou het in de gaten !

  12. posted by Oemadam on 17-07-2013

    ohh sosokitchen heel graag!! dat zou mij erg helpen. zou je dan ook willen meten hoeveel water je gebruikt?

    • posted by SoSo Kitchen on 18-07-2013

      Hallo Oemadam,
      Ik ga gauw een extra artikel schrijven over de remsemen met voorbereidingsfoto’s.
      Nog een opmerking erbij; wanneer je het proces omkeert en meer griesmeel in plaats van bloem gebruikt of alleen maar bloem gebruikt, moet je in feite gewoon ook gewoon goede remsemen krijgen.
      Wat ik je probeer wijs te maken is dat het niet aan de hoeveelheid water ligt.
      Maar ik zal je wel aangeven hoeveel water ik heb gebruikt, bij de eerstvolgende remsemen, indien jij dat prettig vind.
      :wink:

  13. posted by Oemadam on 18-07-2013

    Salam soso ja heel graag!! Ik heb het zovaak geprobeerd maar t lukt gewoon niet dus zou het erg fijn vinden als het stap voor stap wordt uitgelegd met de hoeveelheid hoe jij het doet! Moge Allah subhana wa ta3ala je hiervoor belonen, amien

    • posted by SoSo Kitchen on 18-07-2013

      Ameen djmaee3.
      Ik begin er zo snel mogelijk aan, hou het even in de gaten Oemadam !

  14. posted by Oemadam on 21-07-2013

    ik hou zeker je site in de gaten :wink:

    • posted by SoSo Kitchen on 22-07-2013

      Hallo Oemadam,
      Het zal er deze week opstaan !
      Groetjes,

  15. posted by Oemadam on 23-07-2013

    salam, dank je wel voor het plaatsen van de voorbereidingsfoto’s. hele duidelijk foto’s!!!

    had je nog gemeten hoeveel water je bij het recept doet?

    • posted by SoSo Kitchen on 23-07-2013

      Hallo Oemadam,
      Ja ik kwam uit op ongeveer 650-700 ml water.

  16. posted by Oemadam on 24-07-2013

    Ok dank je wel ik ga ze in sha Allah maken en zal je op de hoogte houden of ze zijn gelukt kussss

    • posted by SoSo Kitchen on 24-07-2013

      Ze gaan zeker lukken, gewoon vertrouwen hebben in jezelf!!!!
      Toi Toi Toi !

  17. posted by nadia on 25-07-2013

    bedankt voor het plaatsen meid, is echt overzichtelijker!!!xxxx

    • posted by SoSo Kitchen on 25-07-2013

      Graag gedaan meid,
      In de toekomst zal ik erop letten dat ik ook de voorbereidingsfoto’s plaats.
      De bereidingswijze van brood en chebbakia zal ik er ook gauw opzetten!
      Shokran !!

  18. posted by Oemadam on 28-07-2013

    Salaam ik ben nu bezig met de msemmen maar ze komen niet omhoog zoals bij jouw foto. Weet je hoe dit komt?? Heb precies je recept gevolgd

    • posted by SoSo Kitchen on 29-07-2013

      Wa alyk salam OemAdam,
      Hoe heb je de temperatuur geregeld?
      Het is niet erg, wanneer ze niet meteen omhoog komen, oefening baart kunst en zolang je maar van je remsemen hebt genoten !
      Groetjes!!

  19. posted by Oemadam on 29-07-2013

    Salaam soso ik heb het op een anagdem gedaan op lage vuur. Maar ze zijn niet zo goed uitgekomen. Het deeg was best hard ik heb echt een half uur zitten kneden. Het leek wel of er te weijig water in zat maar heb precies 700 ml aangehouden. Ik weet echt niet waar het aan ligt. Misschien ligt het aan mijn anagdem??

    • posted by SoSo Kitchen on 30-07-2013

      Salam OemAdam,
      Nee het ligt niet aan je anagdam.
      Heb je je remsemenballetjes goed met olie besmeerd?
      Hoe is de temperatuur in je keuken geregeld? Indien het te warm is, zet je een raam open, maar bedekt wel je remsemen met folie.
      Je geeft aan dat je het gevoel had dat er meer water in hoorde? Ik weet niet waar je woont, maar het kan ook met de hardheid van het water te maken hebben, waardoor je misschien net wat meer water nodig hebt.
      Probeer eerst je remsemen goed in te vetten met olie.
      Komt wel goed !!!

  20. posted by Oemadam on 30-07-2013

    ik had ze eerst ingevet en toen bedekt met een plastic pedaalemmer zak. wallahi ik weet t echt niet waar het aan ligt

    • posted by SoSo Kitchen on 30-07-2013

      Komt goed meid ! Oefening baart kunst.
      Maar dat je ze ingevet- en bedekt hebt met een zak is goed. Dat vergemakkelijkt het uitrollen in principe alleen maar.
      Scheurde je deeg tijdens het uitwerken van de remsemen?

  21. posted by Oemadam on 30-07-2013

    Ja ze scheurde wanneer ik het deeg plat maakte, ik probeerde het zo dun mogelijk te maken en wanneer ik dat deed scheurde het. Misschien doe ik echt iets verkeerd want heb het al zo vaak geprobeerd maar me msemmen mislukken altijd. :(

    • posted by SoSo Kitchen on 30-07-2013

      Hoi,
      Aha je deeg scheurt..nou dat mag dus niet. Je moet met je hand wegdrukken en glijden, niet te hard, maar dat verklaart niet waarom je remsemen hard is. Volgens mij is het toch te warm in je keuken.
      Voeg in het vervolg nog wat water toe en probeer ervoor te zorgen dat je deeg niet scheurt…probeer het deeg zachtjes weg te duwen en maak er een grote ronde lap van.
      Komt goed meid, niet de hoop opgeven!!!

  22. posted by Oemadam on 30-07-2013

    in sha Allah! ik ga het volgende keer nog een keer proberen en dan doe ik wel de helft van de ingredienen want 1 kg meel verpesten is wel zond. als ik zeg maar het deeg plat maak dan probeer ik het zo rustig mogeijk te doen. ik ga het nog 1 keer uitproberen en doe er wat meer water bij

  23. posted by Oemadam on 30-07-2013

    ik had nog een vraagje ik zag dat jij de msemmen op een plaat bakte. wat voor plaat gebruik je? of is het een pizzapan?

  24. posted by Oemadam on 03-08-2013

    salaam soso, daar ben ik weer. ik heb de msemmen weer gemaakt en had de ingredienten gehalveerd, maar ze zijn weer niet goed uit gekomen. ze zijn knapperig ipv lekker zacht :cry:

    wallahi ik word er zooo moe van heb het zovaak gemaakt, verschillende recepten vrschillende anegdem’s gekocht en nu ook nog een bakplaat, maar het maakt geen verschil, ik denk dat ik het ga opgeven ook al wil ik het zoo graag leren en geef ik niet snel op. maar vind het gewoon zonde van al de meel die ik elke keer tevergeefs gebruik en dan weer in de prullenbak verdwijnt. moge Allah me hiervoor vergeven.

    ik weet het niet meer misschien heb jij voor mij de gouden tip, want anders geef ik het gewoon op :(

    • posted by SoSo Kitchen on 04-08-2013

      Hallo Oemadam,
      Ik kom hier nog op terug, maar nu je aangeeft dat de bovenkant hard blijft heeft het zeker weten te maken met de temperatuur in je keuken.
      Maar zoals ik al zei kom ik hier later nog op terug en nooit de moed opgeven, komt helemaal goed!!!

  25. posted by Oemadam on 05-08-2013

    ik hoop in sha Allah dat je me kan helpen

    • posted by SoSo Kitchen on 05-08-2013

      Komt goed meid inshaAllah !!

  26. posted by Amissa on 07-08-2013

    Sosokitchen, tbarkAllah…..je site ziet er goed uit met lekkere recepten.

  27. posted by Oemadam on 15-08-2013

    salaam soso, ben ik weer had je nog een oplossing voor me probleem?

    • posted by SoSo Kitchen on 20-08-2013

      Hallo Salam Oemadam,
      Ja ik hoop dat het dit keer wel goed gaat lukken.
      Zoals ik al zei heeft de harde bovenkant met temperatuurverschillen of de hard- of zachtheid van water te maken, waardoor je in jouw geval waarschijnlijk meer water toe moet voegen.
      Probeer dit keer je deeg 10 tot 15 minuten helemaal te bedekken. Dit doe je door na het kneden je deeg met plasticfolie of een pedaalemmerzak te bedekken, zodat er geen lucht bij kan en vervolgens doe je er nog de kom waarin je je deeg hebt gekneed bovenop. Je deeg moet na 10 tot 15 minuten zachter zijn. Besmeer je deegballen dan snel met olie en dek ze weer af. Wanneer je een deegbal neemt dek je de rest weer goed af. Werk zo al je deegballen af en bedek ze ook wanneer je er dus vierkanten pakketjes van hebt gemaakt.
      Succes en laat weten hoe het is gegaan !!

  28. posted by Oemadam on 27-08-2013

    dank je wel soso voor de tip ik ga het uitproberen

  29. posted by farah on 07-11-2013

    hoeveel remsemnet krijg je uit dit recept?

    • posted by SoSo Kitchen on 07-11-2013

      Hallo Farah,

      Uit dit recept krijg ik 7 á 8 grote lemsemnet. Je kunt de lemsemen nog kleiner maken dan krijg je er meer.
      Groetjes !

  30. posted by sarah on 18-02-2014

    mijn deeg blijft een beetje plakkerig, en ook tijdens het groter maken van de bal en platter maken, scheurt mijn deeg. hoe lang moet je ong kneden ik kan t verschil niet voelen tot t elastisch en soepel is.. ben bang ik te lang kneed, of juist niet. hahaha groetjes sarah

    • posted by SoSo Kitchen on 13-05-2014

      Hallo Salam Sarah,
      Je deeg mag niet plakkerig zijn. Dan moet je nog wat bloem toevoegen en goed kneden, totdat het dus soepel wordt, maar niet plakkerig.

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: