Chebbakia

2013-07-05
  • Bereidingstijd : 0m

Vooraf:

-Je hand is je maatbeker.
-De chebbakia is niet hard en mag niet hard zijn. Het moet broos zijn en verkruimelen in je mond samen met de honing.
Het deeg neemt de meeste honing op, maar ook stroomt het echt door de chebbakia heen, door de miniscule holtes. Gewoon lekker als een snoepje.
-Er zit geen ‘mask al7or’ (arabische gom) in, dat hoeft ook niet, zolang het maar smaakt. Onnodige dingen achterwege laten.
– Voor de kleur dien je er er saffraan in te doen. Wanneer je de saffraandraadjes gebruikt, deze eerst in water oplossen.
-Met een glas bedoel ik een Nederlands theeglas met oortje.
-Je hebt een deegsnijder; chebbakiaroller met gekartelde rand nodig.
-Gebruik 4 vorken. 2 om je chebbakia uit de olie te halen en 2 om de chebbakia in de honing onder te dompelen.
Je kunt ook twee verschillende schuimspanen gebruiken.
-De honing mag absoluut niet schuimen.
-De honing mag niet met de olie in contact komen. Ga gestructureerd te werk en leg alles vantevoren klaar.
-Ik heb 2 kilo bloem gebruikt en dat is echt veel. Indien je wat aan je buren , vrienden of familie wilt uitdelen kun je mijn recept aanhouden, anders halveren of een kwart ervan nemen.

 

 

Ingrediënten:

-2 kilo bloem(Aldi)
-Amandelen(Marokkaanse slager of supermarkt)
-Walnoten(Marokkaanse slager/supermarkt of Lidl))
-Hazelnoten(Marokkaanse slager of supermarkt)
-Sesamzaad(Marokkaanse slager of supermarkt)
-Anijszaad(Marokkaanse slager of supermarkt)
-Venkelzaad(Marokkaanse slager of supermarkt)
-Cocospoeder(Marokkaanse slager of supermarkt)
-Roomboter(ongezouten Lidl)
-Olijfolie(milde Albert Heijn of pure milde Marokkaanse olijfolie)
-Mazhar /oranjebloesemwater(Marokkaanse slagerij)
-Azijn
-1 vanillesuiker(Albert Heijn, Dr.Oetker)
-1bakpoeder(Albert Heijn, Dr.Oetker)
-1 volle eetlepel kaneelpoeder(Albert Heijn)
-2 eieren
-Saffraandraadjes(Albert Heijn of Marokkaanse slager)
-50 gram verse gist(Je dichtsbijzijnde bakker)

 

 

Extra:

-Zonnebloemolie(Lidl)
-Honing(Aldi) (of combinatie honing Aldi en pure honing)
-Mazhar
-Sesamzaad

 

 

Bereidingswijze:

Neem een diepe kom.

Doe je beide handen bij elkaar en vul je handpalmen met:
-Amandelen
-Walnoten
-Hazelnoten
-Sesamzaad

Neem nu een hand en vul je hand met:
-Anijszaad
-Venkelzaad
-Cocospoeder

Deze allemaal fijnmalen en apart zetten.

Neem een andere diepe kom.

Smelt een pakje boter. Vul de helft van een glas ermee en kiep deze in de kom.

Voeg een halve glas olijfolie en mazhar toe.

Vul de glas voor een kwart met azijn en voeg dit ook aan de rest toe.

Voeg nu de vanillesuiker, bakpoeder( niet met de bloem vermengen) en kaneel toe.

Klop de eieren los en voeg deze ook toe.

Doe de saffraandraadjes in een heel klein beetje water, totdat de kleur goed is losgekomen en doe dit in de kom.

Los nu de gist op in een glas water en voeg deze als laatste aan het vloeibare mengsel toe.

Mix het vloeibare mengsel heel goed en doe de droge bestanddelen erbij. Mix alles nog even goed door.

Voeg nu de bloem aan het mengsel toe. Kneed het goed door en maak er een grote ronde bal van .

Maak van de grote ronde bal weer kleinere ballen. (Iets groter als een sinaasappel)
Bedek de deegballen met plasticfolie. (Bekijk onderstaande afbeeldingen)

Neem een bal en maak er een rote ronde lap van met behulp van een deegroller.

Snijd met behulp van de chebbakiasnijder gelijke horizontale repen van het deeg.

Verdeel elke reep in gelijke stukken en maak in elke stuk 5 verticale inkepingen met de chebbakiaroller. Pas hierbij wel op dat je het deeg niet helemaal doorsnijd.

Leg een stuk deeg voor je neer en steek je vinger door een reepje en lap die over de ander. Wikkel de verticaal gemaakte repen zo in elkaar, zodat er een soort bloem ontstaat.
Vervolgens werk je al je deeg zo verder af.

Verwarm de honing en voeg een beetje mazhar toe.
Bak je chebbakia in olie.
Dompel de chebbakia daarna in de honing onder, zodra je deze uit de olie haalt.
Strooi als laatste nog wat (geroosterde) sesamzaad over de chebbakia.

Geniet van je chebbakia!

Categorie:
Waardering

(3.3 / 5)

3.3 5 6
Rate this recipe

6 x beoordeeld

16.580 views

Related Recipes:
  • Kokos – Cocos Koekjes

  • Thafdath / Harcha – Marokkaanse Griesmeelbrood

  • Kaas – Ham Broodjes

  • Remsemen gevuld met Turkse Kaas en Peterselie

  • Kaas-Prei Taartje

Recipe Comments

Comments (10)

  1. posted by meid on 05-07-2013

    Lekker meid en bedankt schat, ga zo dooor met he lekkere recepten

    • posted by SoSo Kitchen on 06-07-2013

      Dankjewel lieverd. Ben blij dat je het leuk vind !

  2. posted by meid on 05-07-2013

    Salam meid,een vraagje moet ik de chebakia verder met water kneden? Wil het morgen maken incha allah

    • posted by SoSo Kitchen on 06-07-2013

      Salam meid !!
      Nee, de chebbakia dien je verder niet met water te kneden. Succes morgen !

  3. posted by meid on 07-07-2013

    Salam schat heb je chebakia gemaakt en hij is echt lekker, iedereen heeft het lekker gevonden. Heel erg bedankt dat je het met ons hebt gedeelt. Kus kus

    • posted by SoSo Kitchen on 08-07-2013

      Graag gedaan meid, ben blij dat het én gelukt is én dat het in de smaak is gevallen !
      Bsa7tkom !!

  4. posted by zina on 08-07-2013

    Heel goed uitgelegd meid, en ga het zeker ook maken.
    alleen hoeveel ml is je glas die je gebruikt voor boter, olijfolie en mazhar gebruik je

    • posted by SoSo Kitchen on 08-07-2013

      Dankjewel zina !
      In het stukje ‘vooraf’ heb ik aangegeven dat ik een Nederlands theeglas met oortje bedoel, wanneer ik het over een glas heb.
      Verder dien je gewoon het recept aan te houden.
      Graag gedaan !

  5. posted by samya on 23-06-2014

    salaam meid
    Heb vorig jaar jouw chebakia gemaakt was heerlijk! Alleen lukt het vouwen niet echt heb je daar nog tips voor? Ohja de chebbakia nam de honing niet goed op zoals jij mooi omschreef dat de honing echt erin stroomt waar ligt dat aan? Shokran bezaf en ga zo door je site en kookkunsten daar hou ik echt van just oldskol zoals het hoort!

    • posted by SoSo Kitchen on 23-06-2014

      Wa Salam Samya,

      Wat bedoel je met het vouwen dat je niet goed afgaat?
      Wat betreft de opname van honing door de chebbakia zelf; dompel je de chebbakia meteen in de honing na het bakken?
      Bedankt meid, inderdaad heerlijk oldskool haha !

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: