‘La Hawla Wa La Quwwata Illa Billah’

Door : | 0 Reacties | Op : 09-10-2022 | Categorie : SoSo Blog

De verborgen schatten van ‘la hawla wa la quwwata illa billah’

“Voedsel voor de ziel

De verborgen schatten van ‘la hawla wa la quwwata illa billah’

De meeste verzen uit de Koran, overleveringen van de Profeet ﷺ en de lofprijzingen vinden we zo vanzelfsprekend dat we er niet diep over nadenken. Terwijl er doorgaans wel een diepere boodschap in verscholen zit. De lofprijzing ‘la hawla wa la quwwata illa billah’  is zo’n verborgen schat die goud waard is. 

Het krachtige en prachtige ‘La hawla wa la quwwata illa billah’ wordt meerdere keren vermeld in ahadith (mv. van hadith, overlevering) en wordt zeer gewaardeerd en sterk aanbevolen door de Profeet Mohammed ﷺ. 

Het woord hawqala

De uitdrukking ‘la hawla wa la quwwata illa billah’ wordt kortweg hawqala genoemd. In het Arabisch komt het vaak voor dat bepaalde uitdrukkingen ingekort worden tot één woord, zoals ‘bismillahi r-Rahmani r-Rahim’ de basmala genoemd wordt. 

De betekenis

Meestal wordt de lofprijzing ‘la hawla wa la quwwata illa billah’ simpelweg vertaald als ‘er is geen macht en geen kracht behalve bij Allah.’ Die vertaling slaagt er echter niet in om de grootsheid en diepere betekenis van deze krachtige uitdrukking te vatten. Het is niet voor niets een verborgen schat van Allah.

Het woord hawla simpelweg als macht vertalen is te simplistisch. De Arabische stam h-w-l staat voor alle soorten verandering en transformatie. Deze stamletters hebben tot een grote verscheidenheid aan woorden geleid, maar ze delen allemaal dezelfde betekenis van verandering en transformatie. Het klopt dat transformatie en verandering macht vergt, maar macht op zich is geen adequate vertaling. Verandering en transformatie zijn de sleutels tot deze prachtige lofprijzing.

De zin kan woord voor woord vertaald worden als:

la: nee, niet, geen, noch

hawla: verandering, wijziging, transformatie, voortgang, beweging

wa: en

la: nee, niet, geen, noch

quwwata: kracht, macht, potentie, sterkte, vermogen, energie

illa: buiten, behalve

bi: met, voor, in, door, door middel van

llah: Allah

Er is letterlijk geen verandering, geen transformatie, geen vooruitgang en geen macht en kracht behalve door (middel van) Allah. Als jou iets ernstigs overkomt wat je niet aankan of als er iets is waar je moeilijk mee om kunt gaan, dan is het raadzaam deze woorden uit te spreken. Hiermee erken je Allah’s macht en kracht en laat je het aan Hem over om jou en jouw situatie te veranderen. Te transformeren naar iets dat beter voor jou is, ook al had je dat zelf nooit kunnen bedenken. 

Tahwil – verwerking, transformatie

Zo’n verandering en transformatie kan enkel plaatsvinden door de tahwil (verwerking, transformatie oftewel het werk) van Allah. Met andere woorden: echte verandering en transformatie vinden alleen plaats door middel van de ontzaglijke en glorieuze krachten van Allah. En anders niet. Het betekent letterlijk dat wij zelf geen kracht hebben. Wij zijn niet eens in staat om met onze eigen ogen te knipperen of onze handen te bewegen zonder de kracht en macht van Allah. Als we dit goed tot ons laten doordringen is er zoveel om heel nederig en dankbaar (voor) te zijn.

De voordelen en deugden

Abu Musa heeft overgeleverd: “We waren op reis met de Profeet ﷺ en als we omhoog klommen, zeiden we de takbir (Allahu akbar). Toen zei de Profeet ﷺ: “O mensen, praat zachtjes (en verhef je stem niet). Jullie roepen niet een dove of afwezige aan, maar een Alhorende en Alziende. Daarna kwam hij naar me toe toen hij me hoorde zeggen: “La hawla wa la quwwata illa billah.” Hij zei: “O ‘Abdullah ibn Qays, zeg la hawla wa quwwata illa billah, want het is een schat van de schatten van het Paradijs.” Of hij zei: “Zal ik je niet leiden naar een uitspraak die een schat is van de schatten van het Paradijs? Dat is: la hawla wa la quwwata illa billah.” – Bukhari 6384

De Profeet ﷺ informeerde ons dat het een van de poorten van het Paradijs is. De vader van Qays ibn Sa’d wilde dat hij de Profeet ﷺ bediende, dus hij (Qays) zei: “Op een dag kwam de Profeet ﷺ langs bij mij na het gebed, porde mij met zijn voet en zei: “Zal ik je leiden naar een poort van de poorten van het Paradijs?” Ik antwoordde: “Natuurlijk.” Dus zei hij: “La hawla wa la quwwata illa billah.”  – Tirmidhi 3581

De blijvende goede daden

In een hadith van Abu Sa’id al-Khudri werd er overgeleverd dat de Profeet ﷺ zei: “Vermeerder in de blijvende (de langst effect sorterende) goede daden,” dus vroegen zij: “Wat zijn ze dan, o Boodschapper van Allah?” Hij antwoordde: “Dat is het zeggen van Allahu Akbar, la ilaha illa llah, subhan Allah, alhamdulillah en la hawla wa la quwwata illa billah.” – Ibn Habban 840

Het zou ons zoveel deugd doen als we deze lofprijzingen elke dag heel vaak zouden zeggen. Er zit zoveel goeds in het verrichten van dhikr (het gedenken van Allah)! Allah is dé Verhevene en de Bron van Goedheid. Als jij van Allah houdt en je gelooft in zijn Almacht, dan weet je dat Hij elke moeilijkheid in je leven kan verwijderen als je dit uitspreekt vanuit je hart. Allah de Verhevene zegt in de Koran:

 “O jullie die geloven, gedenk Allah met vele gedenkingen.”( Koran 33:41)

Als antwoord op de adhan

Het is al groot geschenk van Allah dat Hij ons opdraagt om Hem vijf keer per dag te gedenken tijdens het gebed. Maar wat voorafgaat aan het gebed, is de adhan, de oproep tot het gebed. Wist je dat de hawqala ook daar in voorkomt? En dat je dus, mogelijk onbewust, al de macht en kracht van Allah erkent? Hoe mooi zou het zijn dat je de woorden bewust gaat uitspreken?

Er is overgeleverd dat ‘Alqamah bin Waqqas zei: “Ik was met Mu’awiyah toen de oproeper (mu’addhin) de oproep tot het gebed deed (adhan), dus Mu’awiyah zei wat de oproeper tot het gebed zei totdat hij “hayya ‘ala as-salah” (kom tot het gebed) zei. Hij zei: “La hawla wa la quwwata illa billah.” En wanneer hij “hayya ‘ala al-falah” zei, zei hij: “La hawla wa la quwwata illa billah.” En daarna zei hij wat de oproeper tot het gebed zei. Daarna zei hij: “Ik hoorde de Boodschapper van Allah ﷺ het op deze manier zeggen.” – Sahih an-Nasa’i 676

Als je je huis verlaat

Tot slot heeft de Profeet ons aangeraden de hawqala te zeggen als we ons huis verlaten: Anas ibn Malik heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah ﷺ heeft gezegd dat wanneer iemand zijn huis verlaat en de onderstaande smeekbede uitspreekt, dat er dan tegen hem wordt gezegd: “Jij bent geleid, jij bent behoed en jij bent beschermd.” De shaitan keert zich vervolgens van hem af. In de verzameling van Aboe Dawoed is nog de volgende toevoeging: ‘De ene duivel zal tegen de andere zeggen: “Wat kun je beginnen tegen een man die geleid, verdedigd en beschermd wordt?” –  At-Thirmidhi (5/490) en Aboe Dawoed (4/325), sahih.  

Redenen genoeg om de hawqala in je dagelijkse leven te implementeren. Bij moeilijkheden, beproevingen, ziekte, armoede, werkloosheid, etcetera. Maar ook als je weer verlost bent van je problemen. Er is maar Eén die de kracht en macht heeft om jou een nieuwe kans te geven en die jouw leven een andere wending kan geven. Er is er maar Eén die jou toegang biedt tot Zijn verborgen schatten. En dat is Allah, de Verhevene, de Almachtige.”

Bron Qantara

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: