Verwelkomen Van Een Pasgeboren Kind

Door : | 0 Reacties | Op : 19-10-2021 | Categorie : SoSo Blog

Aqieqah (Geboortefeest-Iesem-Sebe3: Tmazight-Marokkaans)

Het verwelkomen van een pasgeboren kind:

Het geven van het goede nieuws van de geboorte, het zeggen van de Adhaan in het oor van de pasgeborene, *De Tah’neek- dadel fijngekauwd aan de pasgeborene, Aqieqah.

“Het offer dat voor een nieuwgeborene wordt verricht, wordt Aqieqah genoemd. Het geven van een Aqieqah is Soennah. Men slacht bij de geboorte van een jongetje twee schapen en bij een meisje één. Dit moet gebeuren op de zevende dag na de geboorte. Maar als er een oponthoud is, kan het op elk moment worden geslacht. En er rust geen zonde op het uitstellen. Ondanks dat het de voorkeur heeft dit zo snel mogelijk te doen. Het offeren is aanbevolen voor de ouder van het kind. Hiermee tonen wij dankbaarheid tegenover Allah-God en zoeken toenadering tot Hem. Dit geldt als een zegen voor het kind.

Men moet van dit offer eten en een gedeelte ervan aan anderen schenken.”

Men kan ook slachten in land van herkomst en vlees onder de armen verdelen en daarnaast een (bescheiden) feestelijk etentje- of een groot feest geven. Die keus ligt bij de ouders.

“Waarlijk, de Islaam heeft het grootbrengen van meisjes aangemoedigd en Allah de Verhevene veroordeelt degenen die bedroefd zijn bij de geboorte van een meisje.
De boodschapper van Allah (vrede en zegeningen van Allah zijn met hem) kwam de status van dit geschenk van Allah (Verheven en Geprezen is Hij) verheffen: “Eenieder die voor twee meisjes zorgt totdat zij de volwassenheid bereiken; hij en ik zullen op de Dag der Opstanding (zo) bij elkaar komen, en hij kruiste zijn twee vingers.“ (Overgeleverd door Moeslim) Kan er daarom een groter eer gegeven worden aan dochters?”

*De Tah’neek- dadel fijngekauwd aan de pasgeborene

Dit betekent dat je een dadel verzacht en vervolgens het gehemelte van de pasgeborene ermee inwrijft, meteen na de geboorte of spoedig daarna. Dit wordt gedaan door een stuk van de verzachte dadel op de vinger te leggen en het van links naar rechts in de mond van de baby te wrijven.

Ibn Hadjr zei: “Als iemand niet in staat is om een droge dadel te vinden, dan dient een verse dadel gebruikt te worden, en als dit niet verkrijgbaar is dan iets zoets (let op met honing; dit is voor kinderen tot 1 jaar af te raden i.v.m. bacteriën waar het kind nog geen afweer tegen heeft).”

Beschuit met muisjes, eventueel gebak (op school, werk) zijn ook van de partij!

Allah jasla7 aljamee3! 👍

Bron: basiskennis, algemene kennis, artikelen op i-net, halal.nl etc.

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: