Wat is er aan de hand in het Rifgebied (Marokko) ? De Eisen van de Volksbeweging.

Door : | 0 Reacties | Op : 24-05-2018 | Categorie : SoSo Blog

De Hirak is geboren: een golf van protesten over Marokko

Op 28 oktober 2016 kwam Mohcin Fikri, een visverkoper in El Hoceima, op tragische wijze om het leven, nadat hij weigerde om smeergeld te betalen. Mohcin Fikri werd vermorzeld in een vuilniswagen en zijn dood ontketende een golf van protesten in Hoceima en omstreken: De Hirak, de Volksbeweging is geboren.

De beweging protesteerde tegen de omstandigheden waaronder Mohcin Fikri om het leven kwam. De demonstranten eisten dat er grondig onderzoek zou worden gedaan naar het voorval, en dat de verantwoordelijken voor de dood zouden worden berecht. De beweging had (heeft tot op heden) eisen op het gebied van politiek, economie, maatschappij, cultuur en bestuur. De vreedzame protesten werden geleid door Nasser Zafzafi, die inmiddels in de beruchte Marokkaanse gevangenis Oukacha vastzit.

Niet alleen in het Rifgebied gingen mensen de straat op. In de grote steden Casablanca en Rabat was de boosheid ook voelbaar; er ontstond een golf van protesten over Marokko.

Het grote kwaad volgens de demonstranten is het Marokkaanse regime de ‘Makhzan’, een bestuurlijke elite. De demonstranten eisten basale zaken zoals infrastructuur, werkgelegenheid, fatsoenlijk onderwijs en een einde aan de corruptie. Het regime ‘schotelde’ letterlijk en figuurlijk een verkeerd beeld, maakte de demonstranten uit voor separatisten en antwoordde onder andere met intimidatie, geweld, ontvoeringen en arrestaties.

Uit solidariteit met de inwoners van Marokko en de Volksbeweging houden symphatisanten in Nederland en elders in de wereld vreedzame demonstraties en eisen o.a. de vrijlating van alle politieke gevangenen.

Sosokitchen.nl

 

De 21 eisen van de Volksbeweging op het gebied van politiek, economie, maatschappij, cultuur en bestuur:

1: Vervolging van de echte (politieke) verantwoordelijken in de zaak Mohsin Fikri zonder zondebokken. Hier draagt het OM de volledige verantwoordelijkheid voor.

2: Het onderzoek moet volledig transparant verlopen en alle details van het onderzoek moeten bekend worden gemaakt.

3: Heropening van de zaak van 20 februari 2011 waarbij 5 jongeren mishandeld en vermoord werden en vervolgens achtergelaten in een brandend bankgebouw om hen als daders aan te wijzen.

4: Opheffen van het decreet 1-58-381 dat de Rif tot een militair gebied verklaart waardoor er een grote militaire aanwezigheid in het gebied is en de bewoners het gevoel van tweederangsburger bezorgt.

5: Vervolgen van de vastgoed- en visserijlobby in het gebied die zich schuldig maken aan corruptie en,

6: Stoppen met landonteigening in de Rif door de autoriteiten onder het mom van gemeenschappelijk belang ten bate van commerciële bedrijven. Met dit handelen geven de autoriteiten uiting aan deportatiepolitiek en dat moet afgelopen zijn.

7: Alle bestuurders in het gebied dienen competent en integer te zijn en moeten mensenrechten in woord en daad respecteren.

8: Beleidsontwikkeling en initiëren programma’s zodat jongeren werk hebben en emigratie daardoor wordt beperkt.

9: Investeren in het ziekenhuis in Al Hoceima dat in alle opzichten in zeer slechte staat is.

10: Bouw van een ziekenhuis dat qua omvang voldoet aan de huidige demografische groei in de Rif.

11: Investeren in het centrum voor oncologie in het gebied zodat burgers niet hoeven af te reizen naar steden als Rabat en Fes waardoor ze op kosten worden gejaagd. Met name omdat het merendeel van kankerpatiënten in Marokko, om evidente redenen, uit de Rif komt.

12: Heropenen van vele gesloten gezondheidscentra in plattelandsgebieden waar de basisinfrastructuur ontbreekt om telkens naar de stad te gaan.

13: Onderzoek naar en oplossing voor de opvallend hogere prijzen van levensmiddelen in Al Hoceima.

14: Herziening van het percentage van vis dat geëxporteerd mag worden uit de Rif. Het hoge exportpercentage maakt het visgebied speelbal van de visserijlobby.

15: Aanjagen van de lokale maakeconomie door een gunstig klimaat te creëren voor fabrieken die vis verwerken waar de lokale bevolking, net als vroeger, kan werken.

16: Het stimuleren van kleine boeren die door de geringe regen al jaren moeilijke tijden doormaken.

17: De Nekor-vallei weer tot vruchtbaar landbouwgebied maken i.p.v. een vastgoedarena.

18: Het opzetten van een universiteit in het gebied met daarbij behorende faculteiten.

19: Laat de aanwezige banken verplicht een lokaal investeringsbeleid voeren.

20: Hervorming van het belastingstelsel waarmee investeren in het gebied toegankelijker wordt.

21: Laat de autoriteiten verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid van burgers in het gebied.

 

 

 

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: