Borstvoeding: Het Geboorterecht Van Een Kind

Door : | 0 Reacties | Op : 19-10-2021 | Categorie : SoSo Blog

“Ben jij gevaccineerd?” Nee. Wat is het effect van een Corona-vaccin op de vruchtbaarheid (man en vrouw), zwangerschap, borstvoeding op langere termijn? Er zijn al gevallen bekend van miskramen, onregelmatige cyclussen of helemaal uitblijven van menstruatie. Tijd zal het leren! Iedereen moet voor zichzelf kunnen bepalen! (Ik ontken het Corona-virus niet)

“En de moeders zogen hun kinderen twee volle jaren. Dit is voor degene die de periode van het zogen wil vervolmaken.”

Soerah Al Baqarah: De Koe 2:233

“En Wij bevolen de mens (goedheid) jegens zijn ouders. Zijn moeder droeg hem in zwakheid op zwakheid en het zogen van hem duurde twee jaren. Wees daarom Mij en jouw ouders dankbaar. Tot Mij is de terugkeer.”

Soerah Luqmaan 31:14

“En Wij hebben de mens goedheid tegenover zijn ouders bevolen. Zijn moeder heeft hem met moeite gedragen en hem met moeite gebaard.”

Soerah Al-Ahqaf-De Zandduinen 46:15

Het geboorterecht van een kind; borstvoeding is zoveel meer dan voeding alleen.

Borstvoeding is het geven van moedermelk aan het kind. Het is de beste voeding voor een baby: het zit vol met alle benodigde voedingsstoffen, energie en afweerstoffen die een kind nodig heeft.

Het geven van borstvoeding heeft diverse gezondheidsvoordelen voor de moeder, o.a. verlaagt het de kans op borst, baarmoederhals, en eierstokkanker en is er minder kans op botontkalking. En als bijkomend voordeel: je bent sneller op je gewicht van voor je zwangerschap.

Volgens wetenschappelijk onderzoek (en voor Moslims gepaard met de religieus-spirituele beleving)

-Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind

Borstvoeding zorgt voor het vrijkomen van het hormoon oxytocine in het lichaam van de moeder. Het is nu algemeen bekend dat oxytocine zowel het samentrekken van de baarmoeder als de melkstroom (toeschietreflex) bewerkstelligt, maar ook het ontwikkelen van moederlijk gedrag en de hechting tussen moeder en kind stimuleert.

-Borstvoeding bevredigt de emotionele behoeften van de baby

Alle baby’s hebben de behoefte vastgehouden te worden. Studies hebben laten zien dat prematuur geboren baby’s meer risico lopen te overlijden als ze niet worden vastgehouden of gestreeld. Er is geen veiliger gevoel denkbaar voor een baby van welke leeftijd dan ook, dan te worden gekoesterd en geknuffeld tijdens de borstvoeding. Hoewel veel met de fles voedende ouders zich bewust zijn van het belang van het lichaamscontact tijdens het geven van de fles, zijn sommigen dat niet. Zelfs voor ouders met de beste bedoelingen is er altijd de verleiding om de fles op kussens naast het kind te leggen. Of, als de baby wat ouder is, het kind zijn/haar eigen fles vast te laten houden en alleen te laten zitten. Dit is emotioneel onbevredigend voor de baby en kan fysieke gevaren opleveren. Een alleen gelaten kind kan zich verslikken. Ook veroorzaken flesjes, meegegeven in bed, tandbederf.

-Borstvoeding is de perfecte voeding voor kinderen

Moedermelk is dé ongeëvenaarde superieure babyvoeding en is soortspecifiek; alle vervangende voedingsmogelijkheden zijn wezenlijk anders. Het borstgevoede kind is het uitgangspunt of normatieve voorbeeld, waartegen alle andere voedingsmethodes moeten worden afgezet wat betreft groei, gezondheid, ontwikkeling en alle andere voordelen op de korte en lange termijn.

-Borstvoeding bevat antistoffen tegen ziektes en helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem van de baby

Kunstvoeding levert geen van deze voordelen. Borstgevoede kinderen zijn minder ziek omdat moedermelk de antistoffen tegen ziektes van de moeder aan de baby doorgeeft. Ongeveer 80% van de cellen in moedermelk zijn macrofagen, cellen die bacteriën, schimmels en virussen doden. Borstgevoede baby’s worden op verschillende manieren beschermd tegen een aantal ziektes waaronder: longontsteking, botulisme, bronchitis, stafylokokken infecties, griep, oorontstekingen en mazelen. Daarbij komt nog dat moeders antistoffen aanmaken tegen alle ziektes die aanwezig zijn in hun omgeving. Daarmee geven ze melk, ‘op maat gemaakt’ om de ziektes te bestrijden waaraan hun baby’s worden blootgesteld.

-Het zuigen van de baby is bevorderlijk voor het samentrekken van de baarmoeder na de geboorte

Borstvoeding geven zal je helpen om je oude figuur eerder terug te krijgen, omdat het proces van de melkafgifte er voor zorgt dat de baarmoeder (die tijdens de zwangerschap tot ongeveer 20 keer haar normale grootte toeneemt) sneller weer krimpt naar de grootte van voor de zwangerschap.
De baarmoeder van de niet borstvoedende moeder zal nooit krimpen tot haar oorspronkelijke grootte. De baarmoeder zal altijd iets vergroot blijven.

-Het zuigen van de baby helpt bloedingen na de bevalling voorkomen

Wanneer een moeder borstvoeding geeft komt in haar lichaam het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine stimuleert de baarmoeder om samen te trekken zodat deze kan krimpen tot haar oorspronkelijke grootte van voor de zwangerschap. Dit zorgt voor het uitdrijven van de placenta. Deze samentrekkingen zorgen er ook voor dat de bloedvaten van de moeder die eerst de baby van voeding voorzagen, worden afgesloten. Hiermee wordt overmatig vloeien tegen gegaan. Vrouwen die geen borstvoeding geven krijgen vaak synthetische oxytocine toegediend om overvloedig bloedverlies tegen te gaan.

-Borstvoeding geven helpt de moeder gewicht te verliezen nadat de baby is geboren

Borstvoeding geven kost de moeder ongeveer 500 kilocalorieën extra per dag. Moeders die borstvoeding geven, verliezen in het algemeen sneller gewicht dan kunstvoedende moeders. Zij zien hun buikje sneller verdwijnen en hebben een kleinere kans op borst- en eierstokkanker. Hetzelfde geldt voor de kans op osteoporose.
Moeders die volledig of gedeeltelijk borstvoeding gaven namen aanmerkelijk meer in heupomvang af en zaten een maand na de bevalling minder ver boven hun gewicht van voor de zwangerschap dan moeders die volledig de kunstvoeding gaven.

-De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en Unicef bevelen borstvoeding aan

Borstvoeding is ongeëvenaard de beste voeding en ideaal voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Het vormt een unieke biologische en emotionele basis voor de gezondheid van zowel moeder als kind. De antistoffen in moedermelk beschermen kinderen tegen ziektes en infecties en er is een belangrijke relatie tussen borstvoeding en het leeftijdverschil tussen kinderen.

Volledig artikel ‘101 REDENEN OM JE KIND AAN JE BORST TE VOEDEN’:

https://www.borstvoeding.com/artikelen/voorjebegint/voorbereiding/motivatie/101reden/

De eindverantwoording rust bij de vader. Echter worden beide ouders verantwoordelijk gesteld voor het vervullen van dit geboorterecht.

*In sommige gevallen kan de biologsiche moeder, om wat voor reden dan ook, haar eigen kind niet (meer) voeden. Flesvoeding is een alternatief (een zoogmoeder vinden is ook een alternatief)

Tip:

Traditionele Marokkaanse harira (o.a. met fenegriek, linzen, smen) en vis met Marokkaanse thee erna stimuleert aanmaak van moedermelk. Aan den lijve ondervonden 👍

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/op-naar-een-gezonder-eetpatroon

http://www.sosokitchen.nl/ataj-marokkaanse-thee

(Afbeelding van de Zorgwijzer)

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: