EU-Leiders Bereiken Akkoord Over Herstelfonds Coronacrisis En Begroting

Door : | 0 Reacties | Op : 21-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

De 27 EU-leiders hebben dinsdagochtend na vier dagen moeizaam onderhandelen een akkoord bereikt over een herstelfonds waarmee de Europese economie na de coronacrisis hersteld moet worden. Daaraan gekoppeld is er ook overeenstemming over de Europese meerjarenbegroting voor 2021-2027.

Na ruim vier dagen van onderhandelen in Brussel meldt de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, om 5.30 uur dat er een deal is.

Er komt een tijdelijk herstelfonds van 750 miljard euro waarvan het grootste deel (390 miljard) giften worden en het overige deel (360 miljard) leningen. In het eerste voorstel was er nog sprake van 500 miljard aan giften.

EU-leiders bereiken akkoord over herstelfonds coronacrisis en begroting
EU-leiders bereiken akkoord over herstelfonds coronacrisis en begroting

De Europese Commissie gaat namens de 27 EU-lidstaten de kapitaalmarkt op om dit bedrag te lenen. Niet eerder kreeg de Commissie zulke grote financiële bevoegdheden.

Dit is een uitzonderlijke stap, erkennen de lidstaten in het akkoord. Daarom wordt benadrukt dat deze macht tijdelijk in omvang, duur en bereik is.

De Europese begroting voor 2021-2027 wordt 1.074 miljard euro. Ook dat bedrag is naar beneden bijgesteld.

Het akkoord liet lang op zich wachten vanwege het tegenstribbelen van Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden (de ‘zuinige vier’). Finland voegde zich hier later ook bij. Deze landen hamerden op lagere bedragen en zo weinig mogelijk giften tegen strenge voorwaarden.

Volledig artikel:

https://www.nu.nl/politiek/6065301/eu-leiders-bereiken-akkoord-over-herstelfonds-coronacrisis-en-begroting

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: