Onno de Jong Tweede Advocaat Kroongetuige Nabil B.

Door : | 0 Reacties | Op : 11-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

Succes! 👍

“Kroongetuige Nabil B. wordt sinds vrijdag ook bijgestaan door advocaat Onno de Jong. Hij vormt een team met collega-advocaat Peter Schouten en met misdaadverslaggever Peter R. de Vries.”

Dat bevestigde De Jong aan De Telegraaf. „De kroongetuige heeft me dit enige tijd geleden verzocht. Ook heeft hij gevraagd samen te werken met confrère Schouten. Na nauw overleg met elkaar hebben we besloten een team te vormen om de kroongetuige van de best denkbare rechtsbijstand te voorzien”.

De Jong en Schouten worden bijgestaan door Peter R. de Vries, die optreedt in de rol van vertrouwenspersoon en woordvoerder van de familie zonder directe toegang tot Nabil B.Lees ook: Peter Schouten nieuwe advocaat kroongetuige Nabil B.

De eerdere advocaat van Nabil B., Derk Wiersum, werd in september vorig jaar doodgeschoten. Daardoor waren veel advocaten huiverig de verdediging op zich te nemen. Nabil B. maakte deel uit van de criminele organisatie rond de in december in Dubai opgepakte Ridouan Taghi, maar stapte in 2017 over naar de politie en legde verklaringen tegen hem en andere verdachten af in het Marengo-proces.

Onno de Jong stond eerder al kroongetuige Fred Ros bij in het liquidatieproces Passage,en was ook advocaat van kroongetuige Tony de G. in het proces tegen motorbende Caloh Wagoh. Op de website van zijn advocatenkantoor ICE Advocaten zegt De Jong dat hij daardoor gespecialiseerd is geraakt in kroongetuigen: „Nadat ik in het Passageproces één van de kroongetuigen heb verdedigd, is het bijstaan van dergelijke en/of bedreigde getuigen min of meer mijn core business geworden. Net als het bijstaan van verdachten in speciale posities en het maken van ‘deals’ in strafzaken”.

De Jong zegt tegen De Telegraaf de verdediging van Nabil B. gewoon onder zijn eigen naam te voeren, omdat hij vindt dat het niet op anonieme basis gedaan kan worden. Dat deed de eerste opvolger van de vermoorde Wiersum op advies van het OM wel.”

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/onno-de-jong-tweede-advocaat-kroongetuige-nabil-b

Lees ook:

Kroongetuige Nabil B. heeft een tweede advocaat: Onno de Jong, specialist in het bijstaan van kroongetuigen, gaat Peter Schouten bijstaan, zo bevestigt hijzelf aan het AD, na berichtgeving van de Telegraaf.” 

,De kroongetuige heeft het me gevraagd en ik heb er natuurlijk even bij stilgestaan of ik dit wilde doen, gezien alle omstandigheden, maar ik vond dat ik mezelf anders niet meer in de spiegel kon aankijken. Dit is gewoon mijn werk’’, aldus De Jong. ,,Het gaat gewoon om iemand die getuigt tegen een andere verdachte, in feite niks speciaals. Ik ga me nu rustig inlezen, in september beginnen de verhoren weer.”

De Jong is ervaren als advocaat van kroongetuigen. De raadsman stond in het verleden Fred Ros bij in het Passageproces. In het proces tegen motorbende Caloh Wagoh verdedigt De Jong kroongetuige Tony de G.

De advocaten van Nabil B., kroongetuige in het proces tegen de gevreesde criminele organisatie van de in december in Dubai opgepakte Ridouan Taghi, worden zwaar beveiligd na de liquidatie van B’s vorige advocaat, Derk Wiersum.

De Jong zegt ‘bepaald niet blij’ te zijn met het feit dat de ex-advocaat van Nabil B. onlangs op deze site uit de school klapte. ,,Peter Schouten en ik hebben daarover een klacht ingediend bij de deken van de Orde van Advocaten. Ik heb er geen enkele twijfel over dat het proces mét de kroongetuige gewoon doorgaat. Er is nu behoefte aan rust in de tent.”

https://www.ad.nl/binnenland/onno-de-jong-tweede-advocaat-nabil-b-anders-kon-ik-mezelf-niet-meer-in-spiegel-aankijken

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/peter-schouten-definitief-advocaat-van-kroongetuige-nabil-b

Update: 21 september 2020

Advocaat kroongetuige Nabil B. boos op NCTV over beveiliging: ‘Moeten problemen zelf oplossen’

“Kroongetuigeadvocaat Onno de Jong is boos op de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De advocaat van Nabil B. in het liquidatieproces Marengo zegt in een documentaire van Videoland dat de NCTV niet reageert op problemen rond zijn beveiliging.

Onno de Jong is de advocaat van drie van de bekendste kroongetuigen uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis: Fred Ros, Tony de G. en Nabil B. De Jong en zijn vrouw kwamen vorig jaar in een extreem zwaar beveiligingsprogramma terecht na de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige B. bijstond.

De Jong zegt in de documentaire dat onlangs opnieuw veiligheidsissues zijn gerezen rond zijn beveiliging, maar dat hij die problemen zelf moest oplossen en dat de NCTV daar niet met hem over communiceert. Hij noemt dat ‘enorm zorgelijk voor de toekomst’.

Direct na de moord op Wiersum werd De Jong met zijn vrouw naar een safehouse gebracht. Zijn veiligheid liep gevaar, omdat ook zijn kroongetuige Tony de G. in het proces rond motorclub Caloh Wagoh explosieve verklaringen had afgelegd over Ridouan Taghi. De in december in Dubai opgepakte Taghi zou Caloh Wagoh opdrachten voor liquidaties hebben gegeven. ,,Sindsdien ben ik niet meer thuis geweest, loop ik met vier mannen op straat en zit ik een gepantserde auto”, vertelt De Jong in de documentaire De Kroongetuigeadvocaat: Het verhaal van Onno de Jong.

Een halfjaar lang liep de beveiliging van De Jong ‘op rolletjes’, tot hij in maart tijdens een voortgangsgesprek bij de NCTV hoorde dat zijn beveiliging zou worden afgeschaald en dat hij terug zou kunnen naar zijn eigen huis. Dit zorgde voor grote onrust in het privéleven van De Jong, die omsloeg in ‘intense woede’ toen Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg het einde van de veiligheidsmaatregelen per brief bevestigde. Een brief aan justitieminister Ferd Grapperhaus bood De Jong geen soelaas.

In juli voegde De Jong zich bij Peter Schouten als tweede raadsman van Nabil B. Daarmee was zijn eigen beveiliging weer gegarandeerd en was het weer ‘business as usual’ voor de kroongetuigeadvocaat. Ook tijdens een gesprek met Aalbersberg en Grapperhaus in juli werd de raadsman gerustgesteld over de veiligheidsmaatregelen, maar volgens De Jong komt de NCTV de gemaakte afspraken niet na.

,,We zijn twee maanden verder en er is nog niets opgelost. De dingen die geregeld zijn, zijn geregeld dankzij onszelf”, beklaagt De Jong zich in de documentaire. ,,Bij de NCTV leren ze niets en communiceren ze niets. Het wordt gewoon in een donker gat gepleurd.”

Gesprek

De NCTV zegt zich niet te herkennen in het door de advocaat geschetste beeld en heeft De Jong uitgenodigd voor een gesprek. ,,Het is enorm vervelend dat deze advocaat niet gelukkig is met de wijze waarop de beveiliging, en het contact met de NCTV daarover, nu loopt. Zeker omdat beveiliging een grote impact heeft op iemands leven. Hij is daarom uitgenodigd om hierover deze week te komen praten met de NCTV. Want het werk van advocaten, officieren en rechters in deze zaken is cruciaal voor onze rechtsstaat. En zij moeten zich dus echt veilig weten”, reageert een woordvoerder van de NCTV. Hij kan niet inhoudelijk ingaan op genomen beveiligingsmaatregelen.

https://www.ad.nl/binnenland/advocaat-kroongetuige-nabil-b-boos-op-nctv-over-beveiliging-moeten-problemen-zelf-oplossen

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/interview-broer-nabil-b-kroongetuige-marengo-proces

http://www.sosokitchen.nl/kroongetuige-nabil-b-heeft-spijt-deal-niet-gesloten-als-hij-had-geweten-dat-om-hem-te-snel-zou-presenteren

Update: 13 februari 2021

‘Oscar Hammerstein Was Anonieme Raadsman Kroongetuige Nabil B.’

Oscar Hammerstein was de anonieme advocaat die na de moord op zijn raadsman Derk Wiersum de verdediging van kroongetuige Nabil B. op zich nam.

Beschikbaar

Hammerstein (66) zegt zaterdag in een interview in Het Parool dat hij in 2019 werd benaderd door Nabil B., nadat hij in de media had opgeroepen dat ‘alle advocaten in Nederland zich beschikbaar moeten stellen.’

Toen bleek dat er geen advocaten waren die hiertoe bereid waren, benaderde de kroongetuige Hammerstein zelf. Nabil B. is de kroongetuige in de zaak van justitie tegen de van meerdere moorden verdachte drugscrimineel Ridouan Taghi.

Niet anoniem

Advocaat Hammerstein maakte deze week bekend dat hij met pensioen gaat, en wil daarom wel in de openbaarheid treden over de verdediging van de kroongetuige.

In de krant zegt hij dat hij liever niet anoniem zijn werk had gedaan: ‘Ik was tegen die anonimiteit. Zeker na de moord op een collega moeten we ons werk met opgeheven hoofd doen. Anoniem is wegduiken. Maar goed, ik begreep het wel en vond het voor mijn kantoorgenoot ook wel fijn dat die aan de situatie kon wennen, en niet onmiddellijk in de belangstelling zou staan.’

Afscheid

Enkele maanden later nam Hammerstein afscheid van zijn cliënt, omdat die het vertrouwen in hem opzegde, wat een hoop stof deed opwaaien.

Over een seksueel getinte opmerking die Hammerstein tegen Nabil B. zou hebben gemaakt, zegt hij in de krant: ‘Nooit gebeurd. Makkelijk bedacht als een oude homoseksueel intensief optrekt met een jonge Marokkaan.’

Over procedures die nu lopen over een teruggebrachte iPhone en uitspraken die de advocaat deed in de media zegt hij vandaag in Het Parool: ‘Mijn naam zal vallen. Dan kies ik liever míjn moment. Of ik bang ben nu mijn naam algemeen bekend wordt? Nee hoor. Taghi en alle anderen weten al lang dat ik die advocaat was. Als iemand me had willen uitschakelen, had dat al lang en breed gekund of kan het nog.’

https://www.crimesite.nl/oscar-hammerstein-was-anonieme-raadsman-kroongetuige-nabil-b/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: