Rechtbank Tegen Weski: ‘U Heeft Een Dreigende Stapel Papier Voor U’

Door : | 0 Reacties | Op : 27-08-2020 | Categorie : SoSo Blog

Na Ficq krijgt Inez Weski het woord, de advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi. De rechtbankvoorzitter: “U heeft een dreigende stapel papier voor u.” Haar eerste passages zijn moeilijk te verstaan in de rechtszaal waar journalisten de zaak via een videoverbinding te volgen.

Ze grijpt terug op de perikelen omtrent de arrestatie van Ridouan Taghi, die zou zijn gemarteld en bedreigd en onder dwang in een vliegtuig naar Nederland zou zijn gezet. Dat levert volgens Weski velerlei schendingen van zijn mensenrechten op – zoals ze al vaak heeft betoogd.

Weski heeft al jaren zorgen over ‘de houding van het Openbaar Ministerie tegenover advocaten’. “De vraag is in hoeverre het Openbaar Ministerie niet alleen twee advocaten volgt, maar ook op andere vlakken bijvoorbeeld in strijd met het geheimhoudingsrecht handelt. Die geheimhouding is een fundament van de rechtsstaat.”

Weski wijst er op dat het OM ‘niets heeft verantwoord’ over de operatie waarin advocaten Meijering en Van Kleef zijn gevolgd tot in Dubai in de hoop haar cliënt Taghi te traceren. Zo is ook niet duidelijk of en hoe het OM heeft willen waarborgen dat de advocaten niet zouden worden gearresteerd of verdwijnen, en dat Taghi bijvoorbeeld niet zou worden gemarteld.”

“De vraag is welke landen nog meer betrokken zijn bij deze acties,” zegt Weski. Ze wil ‘feitelijk en juridisch’ kunnen vaststellen wat is gebeurd en heeft een reeks verzoeken tot nader onderzoek. Ze wil dat het OM zich niet kan verschuilen achter ‘het vermeende maatschappelijke belang’ Taghi met alle beschikbare middelen te traceren omdat die een lange reeks moorden zou hebben gepleegd en nog allerlei moorden dreigde te plegen.

Weski heeft ‘vol verbazing kennis genomen’ van de uitspraken van hoofdofficier van justitie John Lucas in televisieprogramma Op1. Weski: “Hij zei dat het inzetten van opsporingsmiddelen (tegen de advocaten) ‘eigenlijk buiten de zaak (Marengo) staat en dat de opsporingsmiddelen om Taghi te vinden, dus geen onderdeel hoeven zijn van het dossier’. De verdediging gaat er van uit dat Lucas zo’n uitspraak niet op persoonlijke titel doet. Dat geeft een zorgwekkend beeld over het klimaat waarbinnen de opsporing van mijn cliënt plaatsvond, met blindheid voor de mensenrechten.”

https://www.parool.nl/nederland/advocaat-meijering-over-taghi-proces-zo-kan-dit-niet-verder

http://www.sosokitchen.nl/advocaat-meijering-over-taghi-proces-zo-kan-dit-niet-verder

To be continued…

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: