Spanje Maakt Zich Op Voor Koningsdrama: Juan Carlos Mogelijk Verbannen Uit Paleis

Door : | 0 Reacties | Op : 14-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

ūüėČ

“De verdenking is dat Juan Carlos vele miljoenen aan smeergeld uit Saoedi-Arabi√ę heeft ontvangen.”

Het draait allemaal om een vermeende betaling van 100 miljoen dollar in 2008 door Saoedi-Arabi√ę op een Zwitserse bankrekening die aan Juan Carlos wordt gelinkt, vertelt correspondent Alex Tieleman.”

“De betaling zou verband houden met de aanbesteding van een hogesnelheidslijn naar de heilige stad Mekka. Die zou door Spaanse bedrijven worden aangelegd. Het geld op de bankrekening zou via schimmige constructies zijn weggesluisd, onder meer via zijn vermeende minnares Corinna Larsen.”

……

Bij zijn terugtreden in 2014 werd hij geroemd als de man die de Spaanse democratie wist te redden, maar van dat mooie imago is weinig meer over. De Spaanse oud-koning Juan Carlos is verwikkeld in een groot smeergeldschandaal dat het Spaanse koningshuis op zijn grondvesten doet schudden.

Spaanse media gaan ervan uit dat de huidige koning Felipe VI, de zoon van Juan Carlos, misschien al deze week maatregelen neemt. En die zouden wel eens ver kunnen gaan. Een serieuze mogelijkheid is dat de zoon de vader uit zijn paleis in Madrid zet, of dat hij wordt verbannen naar het buitenland. Het zou een ongekend koningsdrama zijn.

Het is niet voor het eerst dat Felipe ingrijpt, want het schandaal speelt al langer. Hij heeft al de jaarlijkse toelage van 200.000 euro voor Juan Carlos stopgezet. En hij heeft gezegd de erfenis van zijn vader niet te zullen accepteren. Nu zou Felipe nog meer afstand willen scheppen tot zijn vader.

De aanhoudende schandaalberichten in de pers over Juan Carlos werden door premier Sanchez onlangs al ‘zeer verontrustend’¬†genoemd. De verdenking is dat Juan Carlos vele miljoenen aan smeergeld uit Saoedi-Arabi√ę heeft ontvangen.

Het draait allemaal om een vermeende betaling van 100 miljoen dollar in 2008 door Saoedi-Arabi√ę op een Zwitserse bankrekening die aan Juan Carlos wordt gelinkt, vertelt correspondent Alex Tieleman.

“De betaling zou verband houden met de aanbesteding van een hogesnelheidslijn naar de heilige stad Mekka. Die zou door Spaanse bedrijven worden aangelegd. Het geld op de bankrekening zou via schimmige constructies zijn weggesluisd, onder meer via zijn vermeende minnares Corinna Larsen.”

Daarnaast onthulde de Spaanse krant El Confidencial vanochtend dat Juan Carlos jarenlang geld, met reguliere Iberia vluchten, van zijn Zwitserse rekening naar Madrid smokkelde. Zonder controle passeerde het geld het vliegveld Barajas, Madrid, terwijl het verplicht is cash bedragen groter dan tienduizend euro te melden. Maandelijks ging het om bedragen rond de twee ton.

Corruptie-aantijgingen zijn er al langer. Maar dit verhaal kwam in een stoomversnelling toen Zwitserland twee jaar geleden een onderzoek naar een bankrekening van Juan Carlos opende. “De Spaanse justitie deed vorige maand hetzelfde. De laatste tijd staan Spaanse media bol van nieuwtjes rond de zaak waarin steeds meer details naar boven komen”, vertelt Tieleman.

Populair

Als net aangetreden koning stuurde Juan Carlos de Borb√≥n Spanje in 1975 richting de democratie, na de jarenlange dictatuur van generaal Franco. En hij wist begin jaren tachtig een militaire staatsgreep af te wenden. Hij geldt daardoor als de redder van de Spaanse democratie en is in die jaren erg populair.

Maar de laatste jaren komen allerlei schandalen naar buiten. Verschillende minnaressen die, zo blijkt later, miljoenen krijgen. Mogelijk buitenechtelijke kinderen. En dat hij in 2012 een dure reis naar Botswana maakte om olifanten te schieten, terwijl Spanje zucht onder een economische crisis, dat doet zijn imago ook geen goed.

Krachtig gebaar

En nu dan, zes jaar na het vertrek van Juan Carlos, is het alle hens aan dek voor de Spaanse monarchie. Tieleman: “Het is duidelijk dat Felipe VI met een reactie moet komen. Na zijn eerder maatregelen kan een nieuw krachtig gebaar hem nu helpen zichzelf en het koningshuis verder te distanti√ęren van de schandalen van zijn vader. Media zinspelen erop dat de huidige koning zijn vader uit het koninklijk paleis, het Zarzuela in Madrid, zou kunnen zetten. Of nog extremer, dat hij Spanje moet verlaten.”

Sommige Spaanse media zeggen dat er mogelijk voor aankomende donderdag maatregelen bekend worden gemaakt tegen Juan Carlos. Op die dag leidt zijn zoon namelijk een grote publieke herdenking voor Spanje’s corona-slachtoffers. Analisten denken dat het een goed moment zou zijn om voor die tijd de lucht te klaren, zodat dit belangrijke evenement niet overschaduwd wordt door de reuring in het koningshuis.

Schade beperken

Correspondent Alex Tieleman: “Mijn verwachting is dat als Felipe VI een krachtig gebaar maakt en buiten elke verdenking verheven blijft, hij de schade kan beperken. Uit een recente peiling¬†blijkt dat de helft van de Spanjaarden vindt dat de huidige koning het goed doet ondanks alle schandalen. Als hij op de een of andere manier betrokken blijkt bij de zaken van zijn vader, dan zijn de gevolgen niet te overzien.”

https://nl-nl/nieuws/buitenland/spanje-maakt-zich-op-voor-koningsdrama-juan-carlos-mogelijk-verbannen-uit-paleis

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: