Poch Verbaasd Over Conclusies commissie-Machielse, OM Reageert Tevreden

Door : | 0 Reacties | Op : 01-02-2021 | Categorie : SoSo Blog

Julio Poch heeft maandag met verbazing kennisgenomen van de resultaten van het onderzoek van de commissie-Machielse. Een van de conclusies is dat de Nederlandse overheid juist heeft gehandeld als het gaat om de informatieverstrekking door het Openbaar Ministerie (OM) die leidde tot aanhouding van de geboren Argentijn.

Pochs advocaten Geert-Jan en Carry Knoops laten weten dat de civiele zaak tegen de Nederlandse overheid, die is aangespannen vanwege vermeend onrechtmatig overheidsoptreden, losstaat van dit onderzoek en zal doorgaan.

Poch werd in 2017 vrijgesproken van de verdenking dat hij als piloot zou hebben deelgenomen aan de zogenoemde dodenvluchten ten tijde van het Argentijnse militaire regime in de jaren zeventig. Tijdens deze vluchten werden tegenstanders van het bewind uit het vliegtuig gegooid.

Het was Nederland die deze verdenking onder aandacht bracht bij Argentinië. Met hulp van Nederland kon Poch in 2009 in Spanje worden aangehouden. Met dit land had Argentinië namelijk wel een uitleveringsbevel.

Volgens de commissie heeft de Nederlandse overheid juist gehandeld. Er was sprake van een serieuze verdenking en ook het verstrekken van Pochs vluchtgegevens, waardoor hij kon worden gearresteerd, was volgens de commissie geoorloofd. Er was dus geen sprake van een verkapte uitlevering.

Volgens Pochs advocaten zijn de conclusies onjuist

De advocaten van Poch laten in een reactie weten geen zicht te hebben gekregen op basis van welke stukken de commissie haar conclusies heeft getrokken.

Daarnaast zijn volgens de raadslieden “aantoonbaar onjuiste” en “onbegrijpelijke” conclusies getrokken. Zo zou uit onlangs gehouden verhoren juist wel zijn gebleken dat er sprake was van een verkapte uitlevering.

Ook verbaast het de advocaten dat hun cliënt niet is gehoord en dat er voor het onderzoek geen stukken zijn opgevraagd.

OM tevreden met uitkomsten

Het OM zegt in een reactie tevreden te zijn met de uitkomst van het rapport. Met name de constatering dat justitie rechtmatig heeft gehandeld en aan de verplichtingen heeft voldaan, is voor het OM belangrijk.

“Uit het rapport-Machielse blijkt dat het Openbaar Ministerie in deze zaak heeft gehandeld naar zowel de letter als de geest van de rechtshulprelatie met Argentinië, ondanks de zeer te betreuren gevolgen voor de heer Poch”, aldus Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal.

https://www.nu.nl/binnenland/6113745/poch-verbaasd-over-conclusies-commissie-machielse-om-reageert-tevreden

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/wat-ging-vooraf-aan-de-conclusie-van-commissie-machielsen-over-julio-poch

http://www.sosokitchen.nl/trucjes-politieke-spelletjes

Update: 14 september 2021

Overheid Gaat Overstag En Geeft Ex-Piloot Julio Poch Toch Vergoeding

Julio Poch krijgt van de overheid een schadevergoeding voor de acht jaar die hij onterecht heeft vastgezeten in een Argentijnse cel. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus zegde dat dinsdag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Een groot deel van de Kamer drong aan op een financiële compensatie voor de Nederlands-Argentijnse oud-piloot. De fracties waren aangenaam verrast door de stap van de minister, maar houden nog twijfels.

Grapperhaus wil Poch een bedrag geven dat is gebaseerd op de vergoeding die iemand krijgt voor elke dag onterechte detentie. Hij wil dat standaardbedrag verdubbelen voor Poch. Ook wil hij een tegemoetkoming geven in de advocaatkosten die Poch maakte. Omgerekend komt dit waarschijnlijk neer op een bedrag tussen de 5 en 6 ton. Grapperhaus sprak van een “eenzijdige, onherroepelijke toezegging”. De minister wil hiermee een stap zetten om uit de impasse te komen die was ontstaan.

De voormalige piloot werd in Argentinië verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten, waarbij tegenstanders van de militaire dictatuur in de jaren tachtig uit vliegtuigen werden gegooid. Uiteindelijk werd Poch vrijgesproken.

Commissie: Nederland deed niets onrechtmatigs

Nederland mocht Poch destijds niet zelf uitleveren aan Argentinië. Hij werd in 2009 in Spanje gearresteerd nadat Nederland de autoriteiten informatie had verstrekt over zijn laatste vlucht voorafgaand aan zijn pensioen.

Een commissie die de kwestie onderzocht, concludeerde dat Nederland niets onrechtmatigs had gedaan. Veel partijen zijn evenwel kritisch over de bevindingen van deze commissie onder leiding van Ad Machielse, voorheen advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Ze dringen al jaren aan op volledige openheid van zaken in deze kwestie.

Minister sprak met advocaat en Poch

Grapperhaus sprak eerder met advocaat Geert-Jan Knoops en Poch zelf. Dat maakte indruk op de minister, waarna hij naar eigen zeggen vanuit humanitair oogpunt was toegegroeid naar zijn besluit tot compensatie. Wat hem betreft waren de gesprekken ook nog niet beëindigd. Knoops kondigde echter al aan een bodemprocedure te beginnen tegen de Staat.

SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen vindt dat met de toezegging “de rechtvaardigheid een stap dichterbij is gekomen”. Attje Kuiken (PvdA) vraagt zich af of dit genoeg is om uit de impasse te komen. Wat haar betreft zijn er nog veel vraagtekens en is het hoofdstuk nog niet afgesloten. D66’er Sjoerd Sjoerdsma blijft aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar een vermeende poging van invloed van het Koninklijk Huis.

De Kamer stemt donderdag over een motie die aanstuurt op maximale inspanning van de overheid om recht te doen aan het ontstane leed.

Poch en advocaten blij met financiële compensatie

Julio Poch is volgens zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops blij met de financiële compensatie die hij van de overheid zal krijgen. Ook de advocaten waren verrast, zeiden ze vlak na het debat bij het tv-programma Jinek. Poch zelf zit in Spanje, maar ze hebben hem meteen gebeld. Het “gebaar om humanitaire reden” van de minister spreekt hem aan.

Knoops vindt de stap ook te waarderen, maar vindt wel dat die eerder had gekund. De twee advocaten prezen de Tweede Kamer, die volgens hen goed werk had geleverd in deze kwestie en aandrongen op genoegdoening.

https://www.nu.nl/binnenland/6157112/overheid-gaat-overstag-en-geeft-ex-piloot-julio-poch-toch-vergoeding

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: