Corona Maatregelen Aangescherpt

Door : | 0 Reacties | Op : 23-03-2020 | Categorie : SoSo Blog

Belangrijkste Maatregelen:

– Alle bijeenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni verboden; 
– Politie gaat handhaven bij het niet nakomen van 1,5 meter afstand. De boetes kunnen oplopen tot 400 euro voor particulieren en tot 4000 euro voor bedrijven; 
– Wie naar buiten gaat moet dat zoveel mogelijk alleen doen. Thuis mogen ten hoogste drie mensen op bezoek komen en ook daar moet het bezoek 1,5 meter afstand houden.”

“De volgende stap is een volledige lockdown.” Dat is volgens de premier vooralsnog niet nodig en hij hoopt dan ook dat het niet nodig zal hoeven zijn.”

“Het kabinet heeft de corona-maatregelen aangescherpt. Dat hebben premier Mark Rutte en de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Martin van Rijn (Medische Zorg) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Zo worden alle evenementen en bijeenkomsten, hoe klein ook, verboden tot zeker 1 juni. Ook mag de politie ingrijpen als groepen van drie of meer mensen minder dan anderhalve meter afstand van elkaar houden. Verder worden de regels voor quarantaine aangescherpt. Als één gezinslid koorts heeft, moeten iedereen thuisblijven.

Boetes tot 400 euro

Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen.

Ook kunnen er boetes worden gegeven aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen. Die boetes kunnen oplopen tot wel 400 euro.

De aangekondigde maatregelen zijn de laatste strohalm in de strijd tegen het coronavirus. Premier Mark Rutte zei dat hierna weinig meer te bedenken is. “De volgende stap is een volledige lockdown.” Dat is volgens de premier vooralsnog niet nodig en hij hoopt dan ook dat het niet nodig zal hoeven zijn.

ANP

…..

Update: 23-03-20 22:54

“Niet meer boa’s ingezet om maatregelen wegens coronavirus te handhaven.

Er worden niet meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ingezet om de maatregelen die vanwege het coronavirus zijn ingevoerd te handhaven. Dat heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandagavond gezegd.

De boa’s krijgen de mogelijkheid om mensen boetes te geven als zij zich op straat niet aan de maatregel houden om tenminste 1,5 meter afstand te houden om zo het besmettingsrisico af te doen nemen.

“De handhavers die anders al de straat op zouden gaan, gaan zich erop richten”, zei Grapperhaus nadat hij met het Veiligheidsberaad overleg had gevoerd.

In dat Veiligheidsberaad zitten 25 burgemeesters, die voorzitter zijn van de verschillende veiligheidsregio’s.

“De afgelopen dagen hebben we goed met de politie en het Openbaar Ministerie (OM, red.) gesproken om het in elkaar te steken”, aldus Grapperhaus.

Eerst waarschuwing, dan pas boete

Volgens Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad zullen handhavers eerst een waarschuwing geven aan mensen die zich niet aan de afstandsmaatregel houden.

“Maar we hebben een aantal hardnekkigen en daarmee is het geduld op”, zei Bruls. “Als je echt niet snapt dat het van levensbelang is om afstand te houden, dan vrees ik dat er een proces verbaal en een boete komt. Ik ben blij dat we (burgemeesters, red.) nu genoeg instrumenten hebben.”

Wie zich niet aan maatregel houdt, ‘is aso’

Grapperhaus richtte zich nogmaals tot de mensen die de maatregelen niet in acht nemen. “Ik zeg het gewoon keihard: dan ben je een aso. Je plaatst jezelf dan buiten de samenleving.”

Burgemeesters kunnen nu ook in een noodverordening locaties, zoals parken of stranden, aanwijzen die gesloten worden, omdat te veel mensen daar naartoe trekken.

Tijdens het zonnige weekend trokken veel mensen naar die gebieden en hielden zich daar niet aan de afstandsmaatregel.”

https://www.nu.nl/coronavirus/6039756/niet-meer-boas-ingezet-om-maatregelen-wegens-coronavirus-te-handhaven.html

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: