‘Als Een Spannende Film’ EncroChat

Door : | 0 Reacties | Op : 02-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

“Het onderscheppen van berichten op EncroChat-telefoons was het grootste recherche-onderzoek ooit, zegt recherchebaas Andy Kraag. Van 1 april tot begin juni las de politie mee met meer dan twintig miljoen berichten die criminelen elkaar stuurden.

“Wat alleen in spannende films leek te kunnen, speelde zich voor onze eigen ogen af”, zegt Kraag. “We kregen een zeer gedetailleerde inkijk in de hedendaagse onderwereld. In een paar maanden tijd kregen we 3000 signalen van levensbedreigende situaties. Zelfs doorgewinterde rechercheurs hadden dit nog nooit meegemaakt. Het gaat om liquidaties maar ook schokkende martelingen. Waarschijnlijk zijn meerdere levens gered.”

Volgens Kraag heeft de politie “handig gebruikgemaakt” van het feit dat criminelen vrijuit praatten via de EncroChat-telefoons. Zo kwam er zicht op criminele netwerken, de kopstukken, sleutelfiguren, hun handel en hun werkwijze.

(Op een persconferentie werd rond het middaguur bekendgemaakt dat de afgelopen tijd in Nederland ruim honderd verdachten zijn opgepakt in de EncroChat-zaak.

Later op de dag voegde de politie Midden-Nederland daaraan toe dat die eenheid gisteren en vandaag ook elf aanhoudingen heeft verricht dankzij de informatie uit het onderzoek. Dat gebeurde bij doorzoekingen op 33 locaties. Ook bij de drugsinvallen die de Zeeuwse politie gisteren deed, blijkt EncroChat-informatie te zijn gebruikt)

Volgens politiechef Jannine van den Berg van de Landelijke Eenheid leveren de berichten een duidelijk beeld van de Nederlandse onderwereld op. “We kwamen oude bekenden tegen en nieuwe spelers. Het was alsof we aan de vergadertafel zaten bij criminelen. Sommige berichten waren zo ontluisterend dat ze ons voorstellingsvermogen te boven gingen.”

Hoe de politie precies bij EncroChat is binnengekomen, willen de opsporingsdiensten niet zeggen. Ze melden alleen dat er “geavanceerde cybertechnologie” is gebruikt, waardoor de politie de berichten al kon lezen nog voordat ze versleuteld werden verstuurd. En dat de rechter-commissaris het vooraf had goedgekeurd.

Toegang tot berichten genoeg

Of er malware op de toestellen is geplaatst, is dus niet bekendgemaakt. Het lijkt cybersecurity-expert Frank Groenewegen van Fox-IT sterk als dat het geval zou zijn op alle 50.000 EncroChat-toestellen. “Omdat ze vooraf niet weten van wie een telefoon is, zou dat een behoorlijke impact hebben.” Groenewegen vermoedt dat rechercheurs via de server in Frankrijk chatgesprekken live konden aftappen en inzien.

Hij schat dat er tientallen bedrijfjes als EncroChat zijn, die beweren dat hun telefoons een sterke versleuteling hebben, geen sporen achterlaten en niet af te luisteren zijn. De microfoon, gps-chip en camera zijn eruit gehaald. “Bij een eventuele hack kunnen er geen microfoon en camera aangezet worden en kan er niet gekeken worden waar de telefoon zich bevindt. Maar dat is ook niet nodig, toegang tot berichten is genoeg om erachter te komen wie iemand is.”

Misschien had EncroChat een zwak versleutelingsprotocol, is dat niet goed toegepast of kon de politie het live ontsleutelen, zegt Groenewegen. “Maar dat is speculeren. Ik wacht met smart op de details die hopelijk ooit tijdens rechtszaken bekend zullen worden.”

Advocaat

Advocaat Jan-Hein Kuijpers staat momenteel meerdere verdachten bij, die mogelijk bij de politie in beeld zijn gekomen door EncroChat-berichten. Hij merkt dat het nieuws van vandaag voor veel nervositeit zorgt in het criminele milieu. “Het is erg onrustig. Mensen willen weten: hoeveel hebben ze, hoelang zaten ze er al in? Heel veel jongens zitten nu met de billen tegen elkaar.”

Waarom maakten criminelen zo massaal gebruik van een communicatiesysteem, dat achteraf helemaal niet zo veilig blijkt te zijn? Kuijpers: “Het is een combinatie van gemakzucht en vertrouwen. De diensten die versleutelde communicatie aanbieden, garanderen dat het goed zit en daar wordt op vertrouwd.”

Eerdere onderzoeken naar vergelijkbare communicatienetwerken leverden al gigantisch veel bewijs op. Sommige verdachten kregen levenslang op basis van het onderschepte, geheime berichtenverkeer. In het EncroChat-onderzoek gaat het om nog eens drie keer zo veel berichten. Kuijpers vermoedt dat de recherche zich in de handen wrijft: “Dit wordt een regelrechte slachting.”

https://nos.nl/artikel/2339318-grootste-recherche-onderzoek-encrochat-als-een-spannende-film

Zie ook:

Twintig Miljoen Geheime Berichten Onderschept, Honderd Arrestaties In Nederland

De politie heeft de afgelopen tijd meer dan honderd verdachten opgepakt in Nederland na het onderscheppen van hun geheime chatverkeer. Meer dan twintig miljoen berichten die criminelen elkaar stuurden, zijn in handen van de politie gekomen en voor een groot deel live meegelezen.

Dat hebben Nederlandse en Franse opsporingsdiensten vandaag bekendgemaakt. Zij spreken van “een aardschok voor de georganiseerde misdaad”.

Het gaat om berichten van het versleutelde telefoonnetwerk EncroChat, dat volgens de politie erg populair was bij criminele groepen wereldwijd. Het bedrijf heeft zo’n 50.000 gebruikers, waarvan 12.000 in Nederland. Het is gelukt hun berichten te onderscheppen, nog voordat ze werden versleuteld.

Door live mee te lezen zijn tientallen liquidaties, ontvoeringen en schietpartijen voorkomen, zegt de politie. Ook zijn drugstransporten onderschept en is een groot aantal verdachten opgepakt die actief zouden zijn in de georganiseerde misdaad. Er is volgens de politie zicht gekomen op delicten als drugshandel, moord, witwassen en corruptie.

Volgens de politie voelde het live meelezen alsof ze bij de criminelen aan de vergadertafel zaten:

‘Wat alleen in een spannende film leek te kunnen, speelde zich voor onze eigen over af’

Alleen al in Nederland zijn tot nu toe meer dan honderd verdachten gearresteerd en is meer dan 8000 kilo cocaïne en 1200 kilo crystal meth gevonden. Ook zijn 19 drugslabs ontmanteld. Verder heeft de politie twintig miljoen euro aan contant geld, tientallen wapens, dure horloges en auto’s in beslag genomen.

746 arrestaties in VK

Ook in andere landen zijn verdachten gearresteerd, zoals in Zweden en Noorwegen. De Britse politie pakte niet minder dan 746 verdachten op dankzij informatie van Nederland en Frankrijk.

Het onderzoek begon in 2017, toen de Franse politie steeds vaker telefoons tegenkwam van EncroChat. Daarna startte een samenwerking met de Nederlandse politie. Hier hebben honderden analisten de berichten van duizenden criminelen dag en nacht gevolgd.

Driehonderd zaken

De politie verwacht dat de EncroChat-berichten uiteindelijk in meer dan 300 strafzaken een rol zullen spelen en nog jarenlang als bewijs zullen dienen. Ook worden naar verwachting de komende tijd nog meer verdachten gearresteerd. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de rechter-commissaris toestemming gegeven om de berichten vanaf 1 april live mee te lezen.

Twee weken geleden kwam aan de meekijkoperatie abrupt een einde, toen EncroChat zijn gebruikers waarschuwde dat een overheidsinstantie met kwaadaardige software het netwerk was binnengedrongen. Het bedrijf raadde aan de telefoons meteen weg te gooien.

Eerdere chatdiensten

Het is al de vierde keer dat de politie een geheime berichtendienst ontmantelt. In 2016 kreeg de politie miljoenen berichten in handen nadat de server van het bedrijf Ennetcom in beslag werd genomen. Het leverde bewijs op in meer dan honderd zaken over liquidaties en drugshandel. Ook de zaak tegen de groep rond Ridouan Taghi drijft voor een belangrijk deel op deze onderschepte berichten.

Daarna volgden nog een vergelijkbare actie in Costa Rica en wist de politie live mee te kijken met criminelen die gebruikmaakten van weer een andere chatdienst. De politie denkt dat criminelen daarna zijn overgestapt op de berichtenservice van EncroChat.

https://nos.nl/artikel/2339285-twintig-miljoen-geheime-berichten-onderschept-honderd-arrestaties-in-nederland

Zie ook:

Justitie Kon Live Meekijken Met Communicatie Criminelen Na Kraken EncroChat

Justitie heeft donderdag wereldkundig gemaakt dat het er opnieuw in is geslaagd een versleutelde communicatiedienst te kraken. Het programma EncroChat werd veelvuldig gebruikt door criminelen, van wie onderlinge gesprekken nu in handen van de politie zijn gekomen. Het heeft geleid tot tientallen aanhoudingen.

De Franse en Nederlandse politie presenteerden op een speciaal belegde persconferentie de eerste resultaten van wat door Andy Kraag, hoofd van de Landelijke Recherche, werd omschreven als het “grootste rechercheonderzoek ooit”.

Sinds 1 april was het dankzij het kraken van de server van EncroChat, die zich in Frankrijk bevindt, mogelijk om live mee te kijken over de schouders van criminelen. De Franse justitie liet weten over een berg aan informatie te beschikken en spreekt van een unieke kijk op “hoe criminelen werken”.

Ook de Nederlandse justitie heeft meer dan twintig miljoen berichten live mee kunnen lezen nog voordat deze versleuteld werden door de gebruikers en EncroChat. Het bedrijf is internationaal een van de grootste aanbieders van versleutelde digitale communicatie.

In Nederland gaat het volgens justitie om tienduizend gebruikers wiens berichten gingen over “ongekend grote aantallen ernstige misdrijven”. Gevolg is dat de politie naar eigen zeggen liquidaties heeft voorkomen, plannen tot ontvoering zijn verijdeld net als voorgenomen martelingen van personen.

Pijnlijk is de constatering dat op belangrijke – logistieke – plaatsen ambtenaren lijken te zijn omgekocht.

Duizenden kilo’s cocaïne in beslag genomen

Kraag maakte verder duidelijk dat er dankzij het kraken van EncroChat, onder meer 8.000 kilo cocaïne, 1.200 kilo crystal meth (methamfetamine), tientallen wapens en bijna 20 miljoen euro aan cash geld in beslag is genomen.

In Nederland zijn in verband met deze zaken meer dan honderd verdachten aangehouden. De reële verwachting is dat dit aantal de komende tijd zal toenemen.

“Naar schatting komt in meer dan driehonderd onderzoeken informatie beschikbaar over criminele organisaties”, verduidelijkt de politie.

Het nieuws van de hack kondigde zich al aan nadat gebruikers van EncroChat op 13 juni werden gewaarschuwd. De aanbieder van versleutelde telefoons liet weten te zijn gehackt en niet langer de veiligheid van EncroChat te kunnen garanderen.

https://www.nu.nl/binnenland/6061836/justitie-kon-live-meekijken-met-communicatie-criminelen-na-kraken-encrochat

Update: 14 oktober 2020

‘Uitspraak Europese Hof Legt Bom Onder EncroChat-Zaak’

Het verkrijgen van de pgp-chats van EncroChat-gebruikers en ook de Nederlandse “sleepnetwet” is mogelijk in strijd met de Europese wetgeving over grootschalige dataverzameling van burgers. Dat zou blijken uit een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van Mens in een zaak tegen Duitsland, Frankrijk en België.

Door @Wim van de Pol

Tijdens een zitting voor de Rotterdamse rechtbank in een zeer grote cocaïne-zaak komt voor het eerst in Nederland de rechtmatigheid van het verkrijgen van de gekraakte communicatie van EncroChat-gebruikers aan de orde. Het onderzoek naar de verdachten is begonnen met anonieme informatie van de inlichtingendienst (TCI) van de politie. Het bewijs ligt vooral in gekraakte chats met Encro-telefoons.

Die zijn verkregen door een hack van de Franse politie op servers in Frankrijk in een gemeenschappelijk politieonderzoek van verschillende EU-landen (JIT, een joint investigative team). De Franse justitie heeft aan het Nederlandse Openbaar Ministerie in de zaak laten weten dat de werkwijze bij de hack ‘militair staatsgeheim’ is.

Sleepnetwet

Er zijn miljoenen gegevens (chats, e-mailadressen) door de politie in Frankrijk verzameld en aan Nederland overgedragen. De vraag die in de cocaïnezaak speelt is of dat mag. En die vraag speelt natuurlijk ook in de vele andere grote zaken waarin de recherche op basis van chats met EnrcoChat recent mensen heeft aangehouden voor zware misdrijven.

In principe mag een overheid grootschalige communicatiedata van burgers doorzoeken. Dat kan door een aanpassing in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die wel de “sleepnetwet” is genoemd. Inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) mogen op grote schaal online-informatie van burgers verzamelen.

Onverdachte burgers

Advocaat Michel van Stratum stelde voor de rechtbank dat het ernstig de vraag is of de werkwijze in de EncroChat-zaak 26Lemont rechtmatig is geweest. Hij wijst op een recente uitspraak van het Europese Hof. Kort samengevat is daarbij geoordeeld, dat de zogenaamde sleepnetwetgeving (het grootschalig dataverzamelen van gegevens zoals bij EncroChat) alleen mag worden toegepast als een lidstaat geconfronteerd is met een ’ernstige dreiging voor de nationale veiligheid’. Van Stratum:

Dus dit soort wetgeving mag niet worden ingezet om dat te verzamelen in de strijd tegen criminaliteit. Dat mag al helemaal niet als zoals in de deze zaak, géén gebruik is gemaakt van specifieke garings- en analysebevoegdheden van AIVD en MIVD van – in Frankrijk als staatsgeheim aangemerkte informatie-, doch enkel een zgn. JIT-overeenkomst, welke geen enkele juridische grondslag en bevoegdheid geeft voor het rechtmatig opvragen en verwerken van miljoenen bulkgegeven van op dat moment onverdachte burgers. Ook een latere machtiging van een rechter-commissaris geeft daarvoor geen enkele juridische grondslag.

Autoriteit Persoonsgegevens

In het Wetboek van Strafvordering, waarin bijvoorbeeld het afluisteren van telefoons of het plaatsen van microfoons is geregeld, is ook geen grondslag te vinden voor een hack zoals die bij EncroChat, waarbij miljoenen persoonsgegevens worden opgevraagd, van verdachte maar ook van niet verdachte personen.  

Van Stratum wil dat het Openbaar Ministerie meer informatie geeft over hoe de dataverzameling en de hack in Frankrijk is gegaan. Bovendien wil hij een deskundige van de Autoriteit Persoonsgegevens als getuige laten horen over de vraag of de EncroChat-hack en de dataverzameling rechtmatig is geweest volgens de Nederlandse en de Europese wetgeving.

Zie ook:

NFI Kraakte Ook Fysieke Telefoons Van EncroChat

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft sinds eind 2019 in beslag genomen pgp-telefoons van EncroChat kunnen kraken. Dat staat los van de grote afluisteroperatie in Frankrijk waarbij dit voorjaar de politie mee kon kijken met chats van gebruikers van EncroChat. Inmiddels hebben de Franse autoriteiten de methode waarmee Encro-Chat werd gehackt tot ‘militair staatsgeheim’ verklaard.

Door @Wim van de Pol

In een onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel schrijven twee officieren van justitie van het landelijk parket in een brief dat in bepaalde omstandigheden uit in beslag genomen pgp-telefoons van EncroChat ‘informatie kon worden veiliggesteld’.

Die methode heeft niet te maken met de werkwijze in het internationale onderzoek 26Lemont. Daarin werden servers in Frankrijk door de politie gehackt. In ieder geval vanaf 1 april konden rechercheurs zo maandenlang meekijken met appende criminelen.

Naar aanleiding van onderzoek 26Lemont is er een reeks invallen gedaan in drugslabs, zijn er inbeslagnames geweest, en zijn grote drugsonderzoeken geklapt zoals het onderzoek naar Roger “Piet Costa” P. en een groot cocaïne-onderzoek in Rotterdam. Ook werden in Brabant containers ontdekt waar criminelen mensen zouden hebben willen martelen. En vorige maand werd bekend dat er ook corruptie bij de politie is ontdekt door de EncroChat-hack.

Welke onderzoeken

Het NFI heeft dus nu een methode om EncroChat-telefoons te kraken. Dat kunnen telefoons zijn die na, maar ook vóór de hack van 26Lemont in beslag waren genomen.

Welke informatie de politie heeft veilig kunnen stellen met de NFI-methode voor de EncroChat-toestellen heeft het Openbaar Ministerie voorzover bekend nog niet in een onderzoek naar buiten gebracht. Ook is niet bekend in welke onderzoeken de gekraakte telefoons in beslag zijn genomen, of die zaken door de politie of Openbaar Ministerie naar buiten zijn gebracht en of er mensen zijn gearresteerd op basis van die informatie.

Vergaande opsporingsmethoden

Advocaat Michel van Stratum stelt dat het Openbaar Ministerie door de brief meer vragen oproept dan beantwoordt. Zo is volgens Van Stratum helemaal niet meer duidelijk welke chats uit het onderzoek 26Lemont afkomstig zijn van eigen onderzoek door het NFI, van Franse onderzoekers verkregen Encro-opsporingsinformatie afkomstig van Franse servers, dan wel vermenging van beiden. Van Stratum: ‘Ik zie in andere onderzoeken van cliënten nu ook al EncroChats van voor 1 april 2020 voorbij komen.’

Hoe er bij de EncroChat-hack is gewerkt in Frankrijk is onduidelijk. Nu blijkt dat al vóór het oprichten van het Joint Investigation team (JIT) de Franse politie gebruik maakte van vergaande opsporingsmethoden tegen EncroChat, welke is onbekend. Van Stratum zegt volgens het OM de interceptietool door de Franse autoriteiten is aangemerkt als militair staatsgeheim.

Van Stratum:

Het OM verschuilt zich daarnaast achter het internationale vertrouwensbeginsel. Dit maakt toetsing van rechtmatigheid ter zitting door de verdediging in Nederland lastig maar niet onmogelijk. Het wachten is op een kritische klokkenluider à la Edward Snowden over geheime Franse Encro-trajecten en dataverwerking door het NFI. Verder moeten Nederlandse strafrechters ook adequate rechtsbescherming aan verdachten geven.

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

http://www.sosokitchen.nl/advocaten-in-liquidatiezaak-marengo-slaan-terug-we-worden-doelbewust-beschadigd

http://www.sosokitchen.nl/verdachte-grote-wapenvondst-hoofddorp-gelinkt-aan-ridouan-taghi

Podcast 6 november 2020

Operatie EncroChat Is ‘Staatsgeheim’

De politie onderschepte vijfentwintig miljoen chat-berichten uit afgeschermde telefoons. Het is een mokerslag voor de onderwereld. AD-misdaadjournalist Yelle Tieleman maakte samen met een collega een minutieuze reconstructie van deze spectaculaire hack-operatie. Marian Husken en Harry Lensink praten er met hem over door.

https://www.nu.nl/binnenland/6088898/operatie-encrochat-is-staatsgeheim

Zie ook:

“Het geval is heel relevant voor andere zaken waarin de recherche gekraakte pgp-berichten als bewijs aandraagt.

In grote processen over liquidaties, zoals Marengo, zijn vele gekraakte berichten van Ennetcom, PGPSafe en EncroChat gevoegd als bewijs. De politie maakt uit miljoenen berichten telkens een selectie. Advocaten hameren er – meestal vergeefs – op dat ze meer berichten willen bekijken omdat ze willen toetsen of de selectie van de politie juist is, en willen onderzoeken of er geen ontlastende berichten zijn.”

https://www.crimesite.nl/verdachte-vrij-door-ontlastende-encrochat-berichten/

Update: (In kader van EncroChat)

Politieman Aangehouden Voor Corruptie

Nieuwsbericht | 03-12-2020 | 15:52

De man is in beeld gekomen door berichten in het gehackte Encrochat.

Een 38-jarige politieagent van de eenheid Oost-Nederland is dinsdag 1 december aangehouden vanwege ambtelijke corruptie, schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk.

Bij een doorzoeking van zijn woning zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen.

De aanhouding is gevolgd op de onderzoeken die zijn ingesteld naar aanleiding van het door politie en justitie onderschepte berichtverkeer via de (versleutelde) chatdienst Encrochat.

Het onderzoek naar de agent in Oost-Nederland wordt uitgevoerd door de afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) van de politie-eenheid Oost-Nederland, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

De verdachte is donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel. Die heeft de verdachte geschorst onder voorwaarden. De man moet zich beschikbaar houden voor verder onderzoek.

https://www.om.nl/actueel/nieuws/2020/12/03/politieagent-aangehouden-voor-corruptie

Update: 4 december 2020 (In kader van EncroChat)

Taghi 2

“Justitie vermoedt dat in de containers de 37-jarige Nederlandse Iraniër Ali D. moest worden opgesloten “Hij is de Willem Endstra van Dubai,” zegt een getuige over hem. “Ze noemen hem Boss, van baas. Hij heeft status en heel veel geld. Hij regelt, werkt en kent alle boeven. Noem hem maar Taghi 2.”

Deze Ali D. zou vroeger gewerkt hebben met de Rotterdamse cokesmokkelaar: Roger P., beter bekend als Piet Costa. In een uitgebreid profiel dat NRC Handelsblad onlangs over hem schreef, staat dat D. circa 100 miljoen euro van Piet Costa gestolen zou hebben. In onderschepte encrogesprekken wordt Ali D. aangeduid als A1. Zo schrijft Piet Costa op 10 april: “A1 heeft me zwaar bestolen. Met ze Iraanse vrienden in Dubai.”

https://www.bd.nl/brabant/taghi-2-en-ahmet-g-moesten-in-martelcontainer-wouwse-plantage~a3d4bf63/

Martelka­mer moest rol spelen in snel escalerend onderwe­reld­con­flict: ‘Ze mogen schreeuwen’

VIDEO Het martelcomplex dat afgelopen zomer in het Brabantse Wouwse Plantage is opgerold zou volgens het OM een rol hebben gespeeld in een groot conflict tussen rivaliserende groeperingen in het criminele circuit. Dat stelde officier van justitie Koos Plooij vanochtend tijdens een nieuwe inleidende zitting in het proces 26Douglasville.

Inmiddels zitten tien verdachten vast in dit proces, onder wie de recent aangehouden Roger P. (49) uit Rotterdam. Deze P., met de bijnaam Piet Costa, is volgens het OM de man die opdracht heeft gegeven voor het bouwen van het martelcomplex. Bovendien is hij de hoofdverdachte in een onderzoek naar grootschalige cocaïnehandel. Hij zou een van de grootste smokkelaars van Nederland zijn en honderden miljoenen hebben vergaard. Daarnaast verbleef hij voornamelijk in het buitenland. Maar nadat in mei zijn compagnon Ibrahim Azaim in Rotterdam werd geliquideerd besloot hij naar Nederland af te reizen. Omdat de politie door het hacken van chatdienst Encrochat live mee kon lezen, kon hij worden ingerekend.

Yelle Tieleman 4 dec. 2020

Onderwereldconflict

Begin dit jaar ontstond een heftig conflict rond de groepering van Roger P., nadat een miljoenenbedrag van hem gestolen zou zijn. Als reactie daarop zocht P. volgens het OM contact met Robin van O. (40), die ook tot zijn groep zou behoren. Officier Plooij citeerde uit een aantal onderschepte chatberichten tussen Roger P. en Robin van O. ‘Ik ben normaal niet van deze afdeling’, schrijft P. aan Van O. ‘Maar er zijn er nu een paar…. Ik hoop dat ik ze kan martelen.’ Ook schrijft hij aan Azaim, die dan nog in leven is: ‘wil je onze bajes zien…’ waarna hij een foto stuurt. ‘Plek voor man of tien. Schone loods. Alles geïsoleerd. Ze mogen schreeuwen.’ Ook chatten ze over het vervoer van doelwitten naar de loods, en wat er nog meer nodig is: politiekleding, vuurwapens, stopborden.

Volgens Plooij was het duidelijk dat de zeeloods met daarin een tandartsstoel maar één doel had: het martelen van criminele rivalen. Op die manier zou wraak worden genomen voor de diefstal van het miljoenenbedrag, zo lijkt het.

‘Wie is Robin werkelijk?’

Advocaat Sanne Schuurman, die Robin van O. bijstaat, toonde een filmpje waaruit moest blijken dat op Van O. in de media karaktermoord is gepleegd. ‘Wie is Robin werkelijk’, vraagt een vrouwelijke stem, waarna babyfoto’s van Van O. te zien zijn. De kijker ziet daarna dat Van O. vroeger een groot zwemtalent was en het goed doet op school. Na een geslaagde schoolloopbaan gaat hij het bedrijfsleven in. In 2015 begint hij zijn sportschool EliteFit in Utrecht. In 2017 werden aanslagen gepleegd op het gebouw van de sportschool en Van O. krijgt van de politie te horen dat hij op een dodenlijst staat.

Volgens Schuurman kreeg zijn cliënt geen enkele hulp van politie en justitie. ,,Robin werd niet alleen doel van criminelen, maar ook van opsporingsinstanties,” aldus de vrouwelijke stem in het filmpje. ,,Zijn leven staat op het spel. Uit de hoek van justitie is er geen helpende hand.”

Gestolen politiekleding

De recherche kwam het martelcomplex uiteindelijk op het spoor dankzij het hacken van Encrochat. Criminelen gebruikten deze telefoons om met elkaar te communiceren, met het idee dat zij anoniem waren en niemand mee kon lezen. Niets bleek minder waar. In de berichten werd gesproken over de bouw van het martelcomplex en werden foto’s van de voortgang aan elkaar verstuurd. Toen de politie doorkreeg wat er gaande was, werd het complex volgehangen met camera’s. Op het moment dat het complex bijna klaar voor gebruik was, greep de politie in en volgde een reeks aanhoudingen. Bij de inval werden snoeischaren, takkenscharen, een vrieskist, scalpels en vingerklemmen, politie-uniformen, stopborden en zwaailichten gevonden. De politiekleding blijkt afkomstig van diefstal uit een politiebureau in het Groningse Haren, in 2018.

Dna-sporen op tandartsstoel 

De meeste verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. Een enkeling heeft verklaard dat in de containers werd gewerkt aan de bouw van een wietplantage. Van een martelkamer zou hij niks geweten hebben, de tandartsstoel had hij niet gezien. Het OM gelooft dat niet. Bovendien bleek onlangs uit forensisch onderzoek dat het dna van één van de verdachten op de riemen van de tandartsstoel is gevonden. Ook zijn er aanwijzingen dat er mogelijk sprake was van een andere locatie, waar onderdelen van een zogenaamde baarstoel zijn gevonden.’

Het OM vroeg de rechtbank om het voorarrest van de verdachten te verlengen.

https://www.ad.nl/binnenland/martelka-mer-moest-rol-spelen-in-snel-escalerend-onderwe-reld-con-flict-ze-mogen-schreeuwen

Update: 7 december 2020 (In het kader van Encrochat)

“Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van P., heeft justitie een enorm sleepnet uitgegooid met het hacken van Encrochat en daarbij de regels overtreden. ,,Als de hack niet volgens de regelen der kunst is gegaan, levert dat onherstelbaar vormverzuim op. Het is een onrechtmatige inbreuk op privacy”, aldus Kuijpers.

Volgens de advocaat werd via Encrochat veel desinformatie verstuurd en is het de vraag hoe betrouwbaar de berichten dus zijn. Kuijpers, en de advocaten van drie andere verdachten, deden vandaag verzoeken om het voorarrest van de verdachten op te heffen.”

https://www.ad.nl/binnenland/rotterdamse-piet-costa-verdacht-van-smokkelen-nog-een-enorme-lading-cocaine

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/om-wil-hogere-straffen-voor-verdachten-aanslag-op-panorama

Lees ook:

https://www.ad.nl/binnenland/om-eist-verbod-motorclub-caloh-wagoh-er-moet-een-keiharde-grens-worden-getrokken

Lees ook:

Politiemol Orm K. (44) Moet Vier Jaar Achter De Tralies Voor Verkopen Geheime Informatie Aan Topcriminelen, Eist Justitie

De Utrechtse politiemol Orm K. (44) moet van het Openbaar Ministerie vier jaar achter de tralies en mag negen jaar geen publiek ambt meer bekleden. De motoragent speelde twee jaar lang geheime informatie door aan criminelen en verkocht politiekleding. Deze lucratieve handel leverde hem volgens het Openbaar Ministerie 50.000 euro op.

“De politiemol gaf ook informatie door aan de in mei in Rotterdam geliquideerde Ibrahim Azaim. Ook over Roger P. ‘Piet Costa’ speelde hij gegevens door, net als over de in 2019 verdwenen Naima Jilal. Hij zegt dat hij er pas na verloop van tijd achterkwam dat hij met grote jongens van doen had.”

“Bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kwam in mei een melding binnen over een agent die bij Vianen voetbalt en die informatie zou verstrekken uit het politiesysteem. Dan wordt ook bekend dat begin mei een woning aan de Potgieterstraat in Rotterdam met zware vuurwapens is beschoten en dat K. voorafgaand aan die beschieting informatie heeft doorgespeeld.”

“Volgens het OM heeft K. in die twee jaar tijd maar liefst 132 keer informatie uit het politiesysteem gehaald, het varieerde van kentekens, adressen, rijbewijzen, of de naam van iemand die door de politie in de gaten werd gehouden en waarom een woning werd doorzocht.

Volgens de officier van justitie vroegen criminelen of K. ‘hoger op zou kunnen klimmen binnen de politie’. Dan zou hij ook informatie over de grotere onderzoeken kunnen inzien. ,,Die ambitie had ik niet”, reageert hij. Orm K. geeft ook toe informatie te hebben versterkt over politieauto’s.”

Politie-uniformen verkocht

Op 16 april verkocht de Utrechter voor 5000 euro vier politiebroeken en vier politieshirts aan zijn contactpersoon. Op 29 april wordt er in Voorschoten een gewapende overval gepleegd, waarbij de daders politiekleding droegen. K. verklaarde eerder dat niet bewezen kon worden dat het om ‘zijn’ verkochte uniformen ging. Een echt handeltje met politiekleding, zo blijkt uit onderzoek, had de agent niet, vertelt de rechter.

https://www.ad.nl/utrecht/politiemol-orm-k-44-moet-vier-jaar-achter-de-tralies-voor-verkopen-geheime-informatie-aan-topcriminelen-eist-justitie

In het kader van EncroChat: 12 december 2020

“Twee weken geleden was er een internationaal gecoördineerde actie van de politie in Brazilië, België, Portugal, Spanje, Nederland én Dubai waarin bijna 200 huiszoekingen werden verricht en in totaal 45 verdachten in de boeien werden geslagen.”

“Hun rol in het onderzoek kwam aan het licht nadat de Nederlandse politie erin slaagde om de chatapplicatie EncroChat te kraken. Deze Belgische en Nederlandse kopstukken van het netwerk zijn ook voortvluchtig.”

https://www.crimesite.nl/encrochat-hack-leidde-politie-naar-braziliaanse-cocaine-majoor/

Lees ook:

“Dat onderzoek staat niet op zich maar hoort bij een groot internationaal onderzoek, dat door Europol wordt gecoördineerd, en zelfs vertakkingen heeft naar Saoedi-Arabië. Tijdens de actie daartegen werd voor honderden miljoenen aan vastgoed, vliegtuigen, luxevoertuigen en cash in beslag genomen.”

https://www.crimesite.nl/nederlandse-verdachte-belgische-megazaak-door-fout-op-vrije-voeten/

In het kader van EncroChat: 18 december 2020

Encrochat-toestellen

“De man uit Voorburg verklaarde dat de handel in versleutelde communicatie zijn dagelijks werk is. Nadat in juli wereldkundig werd gemaakt dat Encrochat is ontsleuteld, werd de verdachte opnieuw aangehouden. Uit de analyse van zijn telefoon is gebleken dat hij Encrochat-telefoons verkocht, inclusief zeker 266 dure abonnementen die erbij horen. Aan die abonnementen zou hij zeker 139.650 euro hebben verdiend. Volgens justitie heeft hij hierdoor een belangrijke faciliterende rol gespeeld in het criminele milieu.”

https://www.crimesite.nl/10-jaar-geeist-voor-drugshandel-via-darkweb-en-verkoop-encro-telefoons/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: