Emotionele Grapperhaus Biedt Kamer Excuses aan, Vindt Zichzelf Nog Wel Geloofwaardig

Door : | 0 Reacties | Op : 02-09-2020 | Categorie : SoSo Blog

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ging woensdagavond diep door het stof tijdens een debat in de Tweede Kamer vanwege het overtreden van de coronamaatregelen op zijn eigen bruiloft en bood opnieuw zijn excuses aan. De bewindsman vindt zich nog wel geloofwaardig als minister die het coronabeleid uitvoert.

Volg het debat in ons liveblog

“Tijdens mijn huwelijk is het misgegaan met de naleving van de coronamaatregelen. Ik heb daarover mijn spijt betuigd en dat doe ik vandaag aan de Kamerleden weer”, zei Grapperhaus.

“Ik heb het zelf niet goed gedaan. Ik liet me meeslepen in de gebeurtenissen van die dag.”

De bewindsman werd aan het begin van zijn inleidende woorden overmand door emoties en moest even pauzeren. “We hebben er thuis over gesproken. We zeiden tegen elkaar: hadden we het maar met zijn tweeën gedaan.”

Van links tot rechts en van oppositie tot coalitie waren er vragen in de Kamer over de geloofwaardigheid van Grapperhaus na zijn misser op zijn eigen bruiloft.

‘Ik sta onverkort achter het coronabeleid’

Grapperhaus zelf vindt dat hij nog wel geloofwaardig is, al is het eindoordeel daarover aan de Kamer, weet ook de bewindsman. “Laat een ding duidelijk zijn: ik sta onverkort achter het coronabeleid dat we met dit kabinet hebben afgesproken en uitvoeren en dat zal ik ook in de toekomst blijven uitdragen.”

De afgelopen week heeft Grapperhaus gesproken met burgemeesters, de korpsleiding en vakbonden die de handhavers van het coronabeleid vertegenwoordigen.

Hij geniet bij die organisaties naar eigen zeggen nog steeds vertrouwen, maar er zijn ook de komende tijd gesprekken nodig om dat vertrouwen in stand te houden.

https://www.nu.nl/coronavirus/6074943/emotionele-grapperhaus-biedt-kamer-excuses-aan-vindt-zichzelf-nog-wel-geloofwaardig

Lees ook:

Nieuwe Foto’s Bruiloft Grapperhaus: ‘Hij Is Gezagloos Geworden’

De nieuwe foto’s van de bruiloft van minister Grapperhaus hebben zijn gezag ontoelaatbaar aangetast, zegt politiek commentator Frits Wester. “Er rest hem nu nog maar één ding: dat is opstappen.”

Aangepast: 02 september 2020 11:31Beeld © Ferry de Kok

Gisteravond zijn nieuwe foto’s opgedoken van de bruiloft van minister van Justitie Ferd Grapperhaus, waarop te zien is hoe de minister zelf zich ook niet aan de coronaregels houdt.

Uit de nieuwe beelden, in handen van Shownieuws, lijkt Grapperhaus op een van de foto’s de hand te schudden van een van zijn gasten. Ook omhelst hij zijn schoonmoeder.

‘Gaat om ambt van minister’

Volgens de politiek commentator werpen de nieuwe foto’s een nieuwe visie op de kwestie: het gaat nu niet meer om een menselijke fout van de bruidegom. “Het gaat nu om het aanzien van het ambt van minister. Dat is hard, maar wel zuiver “, zegt Wester.

“Hoe sneu ook, Grapperhaus heeft de pech minister van Justitie te zijn. De man die ons in grote woorden toegesproken heeft dat wij ons echt aan de regels moeten houden. Nu hij dat zelf niet doet, kan hij anderen er ook niet meer op aanspreken.” 

“Rutte heeft het de afgelopen dagen nog voor Grapperhaus opgenomen. Maar die komt ook steeds meer in een lastig parket. En hij worstelt met de menselijke kant van het verhaal en de politieke realiteit. Ook in het CDA proefde je de afgelopen dagen het groeiend ongemak. Prominente partijleden begonnen zich steeds meer zorgen te maken.”

Gezagloos

Grapperhaus betuigde eerder al spijt voor de bordesfoto, die vorige week donderdag naar buiten kwam Ook doneerde hij 780 euro aan het Rode Kruis om zijn spijtbetuiging kracht bij te zetten.

Wester: “Deze nieuwe foto’s laten zien dat Grapperhaus zelf ook knuffelt en met mensen handen schudt.  Dat maakt de kwestie nog pijnlijker. Hoe kun je nog van jongeren vragen om oma niet te knuffelen, om maar een voorbeeld te noemen? Deze minister is nu echt gezag- en tandeloos.”

Kabinet heeft er last van

Volgens Wester krijgt daar niet alleen het kabinet last van, maar ook zijn uitvoerders. “Er rest hem eigenlijk maar één ding en dat is opstappen”, concludeert Wester. 

“Als hij dat zelf niet ziet, is het nu het moment voor zijn nieuwe partijleider Hugo de Jonge om op te treden. Want die moet ook wel zien dat hij hier met zijn partij het CDA hier veel last van gaat krijgen”.

Oppositie kritisch Over Nieuwe Foto’s: ‘Handen Schudden? Dat Doe Je Gewoon Niet’

In de aanloop naar het Kamerdebat reageren oppositiepartijen vanochtend kritisch op de nieuwe foto’s die zijn verschenen. “Een vergissing maken en even te dicht bij een ander staan, kan ons allemaal overkomen”, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Maar handen schudden dat doe je gewoon niet, zeker niet als minister van Justitie.”

Geert Wilders doet er nog een schepje bovenop en vindt dat Grapperhaus ‘met de minuut ongeloofwaardiger wordt’. “Voor iemand als Grapperhaus die anderen stevig de maat neemt en aso’s noemt en forse boetes uitdeelt aan gewone mensen en bedrijven, is dit een totale afgang”, laat de PVV-leider in een reactie weten.

De PvdA wil vanmiddag van het kabinet horen hoe de minister denkt zijn gezag te herstellen. Nu boa’s op straat steeds minder boetes uit kunnen schrijven is er volgens de partij een ‘gezagsprobleem’ ontstaan.

SP’er Lilian Marijnissen sluit zich daarbij aan. “Het zou goed zijn als Grapperhaus zich hier uitgebreid over verantwoordt, want hij brengt hierbij boa’s en agenten in een heel lastig parket en ondermijnt het draagvlak voor zijn eigen beleid.”

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5181026/nieuwe-fotos-bruiloft-grapperhaus-opgedoken-zijn-gezag-hiermee

Update:

Grapperhaus kan aanblijven als minister na emotionele excuses.

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/bruiloftsfoto-grapperhausafleiding

Update: 24 september 2020

Kabinet Wil Coronaboete Verlagen En Aantekening Op Strafblad Schrappen

Kabinet wil coronaboete verlagen en aantekening op strafblad schrappen
Kabinet wil coronaboete verlagen en aantekening op strafblad schrappen

Het kabinet wil dat mensen die de coronaregels overtreden geen strafblad krijgen. De justitiële aantekening van personen die al een boete hebben gekregen, zal worden geschrapt. Ook wordt het boetebedrag verlaagd, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van NOS.

Het kabinet neemt daar vrijdag in de ministerraad een besluit over.

Het is nog niet duidelijk naar welk bedrag de boete van 390 euro zal worden verlaagd. Ook is nog niet besloten of de reeds uitgedeelde boetes gecompenseerd zullen worden.

Het kabinet stond onder druk om de straf voor de niet-naleving van de coronaregels te versoepelen. Het was partijen in de Tweede Kamer al langer een doorn in het oog dat mensen voor relatief lichte vergrijpen met een strafblad opgezadeld werden.

Zo’n justitiële aantekening kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen mensen er bijvoorbeeld bij het solliciteren last van hebben.

Kabinet denkt aan boete onder de 100 euro

Het kabinet wil nu met de Tweede Kamer bekijken wat een passende straf is voor onder meer de overtreding van de anderhalvemeterregel. Zo wordt er gedacht aan een geldboete van onder de 100 euro, omdat iemand pas een justitiële aantekening kan krijgen bij een boete boven de 100 euro.

De partij DENK pleitte er het eerst voor om iets te doen aan de justitiële aantekening, maar kreeg de Kamer en het kabinet niet achter zich. Na de commotie rond de overtreding van de coronaregels door minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus, nam de druk toe.

Dat kwam vooral doordat Grapperhaus ermee leek weg te komen: hij kreeg aanvankelijk geen straf opgelegd. Vorige week maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend de minister alsnog tot de orde te roepen en ook hem te beboeten. Zijn strafblad zal ook komen te vervallen.

https://www.nu.nl/binnenland/6079639/kabinet-wil-coronaboete-verlagen-en-aantekening-op-strafblad-schrappen

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/spoedwet

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: