Forensisch Instituut Kraakt Geheime iPhone Van kroongetuige Nabil B.

Door : | 0 Reacties | Op : 14-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

Wanneer je als kroongetuige meineed pleegt dan mag je volgens mij geen kroongetuige meer zijn. Meineed ondermijnt de waarheidsvinding in een rechtsstaat. Het afleggen van een valse verklaring kan nadelige gevolgen hebben voor alle betrokkenen in een juridisch proces.

……

“Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de mobiele telefoon gekraakt die kroongetuige Nabil B. in zijn cel had. Dat blijkt uit een brief van de rechter-commissaris die deze nieuwssite heeft ingezien. B. ontkende eerder dat hij een mobiele telefoon in zijn cel heeft gehad.”

Binnen een dag heeft het NFI de telefoon, een iPhone 5, weten te kraken, staat in de brief, waarover NRC maandag als eerste schreef. B. had het toestel maandenlang in zijn bezit, van september 2017 tot en met 9 februari 2018. Gedurende die periode zat hij vast en onderhandelde hij nog met het Openbaar Ministerie (OM) over een deal om kroongetuige te worden.

Tijdens die periode voerde B. gesprekken met een van zijn toenmalige advocaten en met familieleden via WhatsApp. Hij heeft het in deze gesprekken gehad over zijn positie als kroongetuige. Ook sprak hij over zijn tijd in het criminele circuit en over personen die daarbij betrokken waren geweest. ,,Zijn er nog dingen die je niet meeneemt en ik op moet halen?”, vraagt de persoon met wie Nabil aan het chatten is. „Euh ja, maybe wel. Maar die spullen hou ik dan wel apart, advocaten mogen die ophalen, jij niet’’, reageert Nabil vervolgens.

Vorig jaar juli gaf Nabil B. al toe dat hij een PGP-telefoon naar binnen had gesmokkeld in zijn cel. Er bestonden vermoedens dat B. daarnaast ook de beschikking heeft gehad over een iPhone. Dat heeft de kroongetuige echter tijdens verhoren waar hij onder ede stond steeds ontkend, waardoor nu dus vast staat dat de kroongetuige heeft gelogen.

Telefoon

In een interview met deze site vertelde een voormalig anonieme advocaat van B. begin deze maand dat hij in januari gebeld werd door de Amsterdamse deken, die toezicht houdt op de advocatuur. Die had van de weduwe van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum een envelop gekregen. Die envelop heeft de anonieme advocaat vervolgens bij de deken op laten halen.

In het interview wilde de advocaat niet kwijt wat er in de envelop zat, maar volgens ingewijden zou de iPhone erin hebben gezeten die B. in zijn cel had. De kroongetuige zou de anonieme advocaat hebben gevraagd de envelop met inhoud aan hem te geven, maar dat weigerde de advocaat. ,,Daar was de kroongetuige niet blij mee. Hij sprak plots met een agressieve toon. ‘Als je mijn spullen niet terugbezorgt, dan leer je een heel andere kant van mij kennen.’ Daar schrok ik van, deze bedreiging.”

https://www.ad.nl/binnenland/forensisch-instituut-kraakt-geheime-iphone-van-kroongetuige-nabil-b

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/onno-de-jong-tweede-advocaat-kroongetuige-nabil-b

Update: 11 augustus 2020

OM: Nabil B. Loog Onder Ede Over Bezit Van Telefoon Tijdens Celstraf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag erkend dat Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, onder ede heeft gelogen over een telefoon die hij tijdens zijn celstraf in bezit had. B. ontkende in eerste instantie dat hij een telefoon had, maar heeft dit inmiddels toegegeven.

Wat de gevolgen hiervan zijn, is volgens het OM niet duidelijk. Dat komt volgens justitie mede doordat zij niet weet wat er op het toestel staat.

De advocaten van B. vinden namelijk dat de inhoud van de telefoon onder het verschoningsrecht van de kroongetuige valt. Dat is het recht om jezelf niet te hoeven belasten. De rechtbank moet hier nog een beslissing over nemen.

B. heeft de iPhone 5 van september 2017 tot en met 9 februari 2018 in zijn cel gehad. Tijdens die periode onderhandelde hij met het OM over de mogelijkheid om kroongetuige te worden.

In getuigenverklaringen heeft B. toegegeven dat hij een PGP-toestel in zijn cel heeft gehad. Hij heeft deze ook ingeleverd. Desgevraagd liet hij weten geen andere telefoons tot zijn beschikking te hebben gehad, maar op dit punt heeft hij dus gelogen.

Kroongetuige: ‘Geen strafbaar feit met telefoon gepleegd’

B. zei tijdens een zitting spijt te hebben van zijn leugen, “maar dat er geen enkel strafbaar feit is gepleegd met de telefoon”.

Een van de verdachten in dit proces, Mohamed R., zegt dat B. achter een aanslag op zijn leven zit en dat hij vanuit zijn cel de opdracht heeft gegeven. B. ontkent dit stellig.

https://www.nu.nl/binnenland/6070086/om-nabil-b-loog-onder-ede-over-bezit-van-telefoon-tijdens-celstraf

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: